Deze 10 voedingsmiddelen zijn giftig voor honden
Bed, bank, vreugde en verdriet – voor de meeste hondenbezitters is het duidelijk: ik deel alles met mijn schat! Maar let op: als het om eten gaat, moeten hondenliefhebbers dit motto vermijden. Want wat voor tweevoeters lekker smaakt, kan in het ergste geval fatale gevolgen hebben voor onze geliefde metgezel. En nee, we hebben het hier niet alleen over chocolade. Wij vertellen u welke voedingsmiddelen u buiten het bereik van uw hond moet houden en hoe u de signalen van vergiftiging kunt herkennen.
10 verboden voedingsmiddelen voor honden en hun effecten
Overal liggen gevaren op de loer voor de trouwe viervoeter van de mens: of het nu gaat om drukke wegen, minder rustige ontmoetingen met honden of hoge zomertemperaturen - hondenbezitters moeten met veel zaken rekening houden als het gaat om de bescherming van hun huisdier. Maar wist u dat zelfs ogenschijnlijk onschuldige voedingsmiddelen een dodelijke val kunnen vormen voor uw hond? Sommige voedingsmiddelen die goed zijn voor mensen, zijn absoluut niet geschikt voor de maag van uw viervoeter en zijn hond en kunnen leiden tot vergiftiging. We hebben de voedingsmiddelen verzameld die het giftigst zijn voor uw hond en leggen uit welke effecten deze voedingsmiddelen hebben op het lichaam van uw hond.
1. Avocado
Heerlijk, rijk aan vitaminen en gezond: dat is de avocado voor mensen. Helaas is dat bij honden anders. De avocadopit kan een verstikkingsval worden voor honden als ze deze inslikken. Ook het lichtgroene vruchtvlees is niet goed voor uw hond. Wist je dat? Hoe schadelijk avocado's werkelijk zijn voor uw harige vriend, is nog steeds onderwerp van discussie onder dierenartsen. De meest voorkomende symptomen na consumptie zijn een snelle hartslag, kortademigheid en een waterige buik.
2. Chocolade
Blijf van chocolade af!
Dat is geen verrassing: gelukkig weten de meeste hondenbezitters dat chocolade en cacao giftig zijn voor hun viervoeters. Dit komt omdat ze theobromine bevatten, wat zeer giftig is voor honden. Goed om te weten: Hoe donkerder de chocolade, hoe hoger het theobrominegehalte. Dit betekent dat pure chocoladesoorten bijzonder gevaarlijk zijn voor uw hond. Na het eten van chocolade krijgen de meeste honden last van diarree, braken, een verhoogde hartslag, ademhalingsproblemen en krampen.
3. Uien
Een minder bekend gevaar voor honden: uien! Het maakt niet uit of ze geel of rood zijn. Dit komt omdat ze zwavelhoudende stoffen bevatten die de rode bloedcellen van de hond vernietigen. Het maakt niet uit of uw harige vriend rauwe, gekookte of gedroogde uien eet: het risico blijft hetzelfde. Als uw hond een ui heeft gegeten, zal hij waarschijnlijk last hebben van bloed in zijn urine, veranderingen in zijn bloedbeeld en geelzucht.
4. Steenvruchten
Hier schuilt het gevaar: scherpe fruitpitten kunnen bij inslikken niet alleen organen beschadigen, maar als uw trouwe viervoeter in de pit bijt, komt er waterstofcyanide vrij. Het is niet alleen giftig voor mensen, maar ook voor honden. De meest voorkomende symptomen van inname van waterstofcyanide zijn: hevig braken, krampen, diarree en kortademigheid.
5. Druiven en rozijnen
Niet toegestaan: Druiven en rozijnen bevatten oxaalzuur, wat bij bepaalde hondenrassen intolerantie kan veroorzaken. En dat gebeurt met verwoestende kracht: in ernstige gevallen kan het eten van rozijnen en druiven ervoor zorgen dat uw viervoeter gaat overgeven en nierfalen krijgt.
6. Rauw varkensvlees
Toegegeven, ook voor mensen is rauw varkensvlees niet smakelijk. Omdat het echter het voor honden dodelijke Aujeszky-virus kan bevatten, is het eten ervan veel gevaarlijker voor uw viervoeter dan voor u. De virusziekte is niet te genezen en zal altijd dodelijk zijn voor uw hond.
7. Macadamia en walnoten
Walnoten zijn vaak besmet met schimmels die gifstoffen produceren, terwijl macadamianoten fosfor en een andere, tot nu toe onbekende gifstof bevatten die gevaarlijk kan zijn voor uw hond. Als uw hond macadamianoten eet, heeft dit invloed op zijn spijsverteringsstelsel en zenuwstelsel. Het resultaat: krampen, koorts en verlamming.
8. Zoetstof
Het zoeten van dranken, voedsel, etc. zonder calorieën toe te voegen: Voor veel tweevoeters is zoetstof een redder in nood. Bij uw hond kan de xylitol die erin zit er echter voor zorgen dat zijn bloedsuikerspiegel snel daalt. De gevolgen: braken en diarree.
9. Nachtschadefamilie
Tot de nachtschadefamilie behoren onder andere tomaten, aubergines en aardappelen. In hun ruwe staat mogen ze nooit in de bek van de hond terechtkomen. Als uw hond ongekookte groenten eet, kan dit leiden tot hersenfunctiestoornissen. Bijzonder gevaarlijk zijn schillen en groene vlekken op het oppervlak van groenten.
10. Alcohol en cafeïne
Het zal geen verrassing zijn dat alcohol en cafeïne taboe zijn voor uw viervoeter. Veel hondenbezitters weten echter niet welke schade deze stoffen aan het lichaam van het dier kunnen toebrengen. Als uw hond alcohol drinkt, kan dit leiden tot chronische lever- en nierschade. In het geval van cafeïne veroorzaakt de stof methylxanthine hartkloppingen, braken en rusteloosheid.
Het draait allemaal om kwantiteit
Ook al vormen de hierboven genoemde voedingsmiddelen een reëel gevaar voor uw trouwe viervoeter, het feit dat uw hond een kleine hoeveelheid van de hierboven genoemde stoffen heeft gegeten, betekent niet per definitie dat hij doodgaat. De effecten zijn grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid die u consumeert in verhouding tot het gewicht en de grootte van uw hond, en eventuele reeds bestaande medische aandoeningen.
Als u merkt dat uw harige vriend een verboden voedselsoort heeft gegeten, moet u hem toch meteen naar de dierenarts brengen! En zo snel mogelijk. Ook de tijdsfactor speelt een belangrijke rol als u een vergiftiging vermoedt. Hoe eerder u uw hond naar de dierenkliniek brengt, hoe groter de kans dat de giftige stof uit zijn lichaam kan worden verwijderd. Dit kan bijvoorbeeld door injecties die braken opwekken of door de maag leeg te pompen. Als deskundige kan de dierenarts ook de nodige verdere maatregelen treffen om de vergiftigingsverschijnselen tegen te gaan.
Ook belangrijk: nauwkeurige tijd- en hoeveelheidsinformatie. Leg de dierenarts precies uit wanneer, wat en hoeveel uw viervoeter heeft gegeten. Heeft uw hond al overgegeven? Dan is het het beste om een klein deel van het uitgedreven mengsel mee te nemen naar de praktijk. Dit is vooral belangrijk als u niet zeker weet wat uw hond heeft gegeten.
De meest voorkomende symptomen bij honden bij vergiftiging
Helaas liggen er gevaren op de loer voor uw hond, vooral tijdens wandelingen. Naast potentieel giftig voedsel, zijn er ook giftige lokazen die aanzienlijke schade aan uw huisdier kunnen toebrengen als ze worden opgegeten. Hondenbezitters kennen het: de viervoeter verdwijnt in de struiken en lijkt iets gevonden te hebben. Zodra de eigenaar de hond begint te straffen, is het lustobject al opgegeten. In zeer zeldzame gevallen is het dan mogelijk om precies te zien wat uw hond net heeft gegeten.
Daarom is het extra belangrijk om de meest voorkomende vergiftigingsverschijnselen te kennen. Hebben honden last van:
- (bloederige) diarree en braken,
- aanvallen van zwakte of woede,
- Overmatige speekselvloed,
- koorts of onderkoeling,
- Trillingen en krampen,
- slijmvliesbloedingen,
Er is geen tijd te verliezen: pak uw hond en breng hem onmiddellijk naar de dierenarts die u vertrouwt. In een noodgeval kunnen uw snelle reactie en enige kennis over vergiftiging het leven van uw hond redden.
Na vergiftiging:
Om de darmflora van uw hond te helpen herstellen na vergiftiging, ernstige diarree of braken, vindt u in ons assortiment de volgende producten: