Katten kalmeren: tips en trucs
Vuurwerk tijdens Oud en Nieuw, een bezoek aan de dierenarts, veranderingen in huis, de hitte: er zijn veel redenen waarom katten gestrest raken. Maar hoe weet je nu of je kat ‘gewoon’ gestrest is of daadwerkelijk krols? En hoe kun je gestreste katten kalmeren? Tijd voor een overzicht, zodat u weet wat uw kat in de volgende situatie kan helpen.
Als de kat gestrest is
Katten zijn erg gevoelig en reageren gevoelig op hun omgeving. Als uw kat nog krols is, zal ze sowieso gespannen zijn vanwege de veranderde hormoonspiegels. Uw kat kan op verschillende dingen gestrest reageren. Het kunnen ook kleine dingen zijn die u in eerste instantie niet als verandering opmerkt, zoals nieuw voer of andere kattenbakvulling.
Hoe herken je hitte en stress bij katten?
Er zijn verschillende signalen die aangeven dat uw kat krols is. Deze gedragingen geven aan dat uw kat bereid is zich voort te planten:
- luid en frequent miauwen
- rusteloosheid
- constante drang om naar buiten te gaan
- rondrollen op de vloer
- Kattenpis in het appartement - niet alleen in de kattenbak
- algemene gedragsveranderingen
Sommige katten worden echte knuffelkatten en hebben veel liefde en knuffels nodig. Anderen kunnen nauwelijks aangeraakt worden en zijn agressief. Vaak ervaren onze katten veel stress als ze het warm hebben. Daarom kunnen aan de hierboven genoemde tekens de volgende worden toegevoegd:
- Agressief gedrag
- verlies van eetlust
- Kat wil niet geaaid worden
- Verbergen
- sissen of krabben
- Overmatig verzorgen kan leiden tot irritatie en letsel
- Diarree
Heb je last van hitte of stress?
Om uw kat echt te kalmeren, moet u eerst achterhalen wat de stress veroorzaakt. Is Miezi loops, heeft ze last van stress of is het allebei?
Observeer uw kat nauwkeurig: wanneer treedt het stressgedrag op en in welke context? Je kunt jouw eigen gedrag ook overbrengen op je kat. Hebt u de laatste tijd veel stress of bent u prikkelbaar? Uw viervoeter zal dit ook voelen. Als u de stress niet aan een specifieke oorzaak kunt toewijzen, kan een stressdagboek helpen.
Voorkom stress
Om stress te voorkomen, moet u zich aan een aantal basisprincipes houden voor het samenleven met uw kat. Uw kat moet een plek hebben waar hij zich kan terugtrekken. Alleen op deze manier kan ze werkelijk rust vinden. Veel katten verstoppen zich graag bovenop de krabpaal, zodat ze zicht hebben op de hele kamer. Of het nu gaat om een mandje, een klein hol of een ligplek op de krabpaal: uw kat heeft een plek nodig waar hij ongestoord kan ontspannen, vooral als u bezoek krijgt. Het is ook verstandig om het kattentoilet in een nis of rustige hoek te plaatsen, indien mogelijk. Als de kattenbak midden in de woonkamer staat en iedereen rent er langs, is stress onvermijdelijk – en dat is begrijpelijk. Als u meerdere katten in huis heeft, is het belangrijk dat elke kat zijn eigen water- en voerbak heeft. Gedeelde voerbakken leiden vaak tot agressief gedrag.
Katten kalmeren – Tips en trucs
Er zijn verschillende manieren om een gestreste kat te kalmeren. Je kunt ze gebruiken tegen zowel hitte- als stressklachten. De regel hier is: uitproberen en fouten maken! Probeer het uit en kijk wat werkt.
Blijf kalm!
De eerste en belangrijkste tip voor een agressieve of gestreste kat: blijf zelf kalm. Zodra u druk bezig bent, snel door het appartement rent of zelfs luidruchtig wordt, zal uw kat nog meer gestrest raken. Blijf dus zelf ook ontspannen en zorg ervoor dat je die rust uitstraalt.
Blijf op afstand
Als uw kat sist, veel miauwt, krabt of op een andere manier agressief is, moet u afstand houden. Probeer uw kat niet te vangen of vast te houden, maar ga ergens rustig zitten. De kleine huiskat wil op dit moment gewoon niet aangeraakt worden en dat moet je respecteren. Wacht tot uw kat ontspannen is en is gaan liggen.
Aaien en lief praten
Als je kat weer rustig is en je hem kunt aanraken, verwen hem dan met een extra portie liefde. Praat langzaam en rustig, aai haar op de plek waar ze het het fijnst vindt en probeer haar stressniveau een beetje te verlagen.
Pak de snacks uit
Krolse katten zijn soms zo gefixeerd op het vinden van een partner dat ze vergeten te eten of weigeren voedsel te eten. Verwen uw kat met zijn favoriete voer of probeer nieuwe snacks! Heerlijk!
Afleiding helpt
Heeft uw kat een favoriet speeltje? Dan is het tijd om er gebruik van te maken. Speel met uw kat en probeer hem af te leiden.
Met geuren voor ontspanning
Bepaalde geuren kunnen ook een kalmerend effect hebben op uw huiskat. Lavendel en basilicum hebben een kalmerende werking. Je kunt een klein geurlampje proberen, maar niet elke kat houdt van geuren. Let dus op hun reactie.
warmte
Vooral voor krolse katten kan warmte wonderen doen. Probeer eens een warm kussen met granen en kijk of uw harige vriend er rustiger van wordt. Het beste is als ze ontspannen op het kussen gaat liggen en geniet van de extra warmte.
kattenkruid
Kattenkruid of kattenbalsem schijnt een kalmerende werking te hebben. Er wordt gezegd dat de geur ontspannend werkt en je zelfs meer zelfvertrouwen geeft. Veel katten zijn dol op kattenkruid. Ze wrijven er hun kop overheen of knabbelen zelfs aan de plant. Probeer het gewoon eens uit en ontdek of jij ook een muntliefhebber in huis hebt. Maar wees voorzichtig: niet alle katten houden van deze geurige plant. En: Als uw kat te veel kattenkruid eet, kan dit leiden tot maagproblemen.
Reddingsdruppels
In bijzonder stressvolle situaties zorgen Rescue Drops met hoogwaardige ingrediënten voor een kalmerende werking. Controleer of er geen valeriaan in zit. Terwijl het een kalmerend effect heeft op mensen, geldt het tegenovergestelde voor katten. Vertrouw in plaats daarvan op actieve ingrediënten zoals Ashwagandha, Sint-Janskruid of hop – deze ingrediënten vindt u ook in onze Relax Liquid . Reddingsdruppels kunnen nuttig zijn tijdens een bezoek aan de dierenarts, tijdens de stress van een verhuizing of zelfs tijdens de loopsheid.
hygiëne
Vooral bij krolse katten is het belangrijk om de kattenbak extra vaak schoon te maken. Als het katertje krols is, verspreidt het fluwelen pootje graag geursporen om katers aan te trekken. Als u pech heeft en uw kat niet tevreden is met de hygiëne van haar toilet, kunnen de uitwerpselen ook op meubels of muren terechtkomen. Het is beter om de kattenbak nog een keer schoon te maken.
Mannen moeten buiten blijven
Krolse katten hebben één doel: een kater vinden en jongen ter wereld brengen. Als u dat niet wilt, moet u gecastreerde katers niet in de buurt van uw kat laten komen. Dit veroorzaakt alleen maar stress.
Stress als permanente aandoening
Als uw kat voortdurend gestrest is, agressief is en tijdens de loopsheid nauwelijks tot bedaren te brengen is, is actie geboden. Als je niet kunt verklaren waar de stress plotseling vandaan komt en geen enkele tip of huismiddel helpt, dan is het tijd om naar de dierenarts te gaan! Lichamelijke ziekten kunnen ook stress veroorzaken.
Kat in loopsheid – is castratie verstandig?
Ook als katten niet gecastreerd zijn, kunnen ze meerdere keren per jaar krols worden. Vooral als uw kat agressief wordt of voortdurend onder stress staat, kan het een goed idee zijn om castratie te overwegen. Bespreek dit rustig met uw dierenarts!