Vitaminetekort bij honden: effecten en hoe u het kunt voorkomen

"Alleen straathonden hebben een vitaminetekort!" Helaas is dat niet waar! Sterker nog, ook uw geliefde viervoeter thuis kan last hebben van een vitaminetekort. De oorzaken hiervoor zijn divers. Allergieën en intoleranties, diëten of dergelijke spelen vaak een doorslaggevende rol. Ook onvoldoende voeding leidt op de lange termijn tot een tekort. Natuurlijk is het niet gezond om de hele tijd fastfood te eten - dit geldt net zo goed voor onze harige vrienden. Te veel lege koolhydraten en smaakversterkers zijn misschien op de een of andere manier "lekker", maar ze zijn niet voedzaam.

Zelfs een ogenschijnlijk normaal, gezond dieet leidt bij sommige honden tot een slechte vitaminevoorziening. Dat ligt niet per se aan het eten zelf. Net als bij ons mensen is niet elke hond hetzelfde. Sommige honden verwerken hun voedsel nu eenmaal anders dan andere honden en dit kan leiden tot ondervoeding. En dan is er nog de leeftijd, die een reden kan zijn voor een vitaminetekort: de spijsvertering wordt trager en de verwerking van voedsel verloopt trager.

Vitaminetekort bij honden herkennen: "Ik voel me niet lekker, mevrouw"

Hond heeft een lege voerbak in zijn bek

Soms zou het zo fijn zijn als Bello, Linchen en co. gewoon met ons konden praten. Maar omdat dat niet mogelijk is, wordt er een beroep gedaan op u als hondenbezitter. Als u uw hond altijd goed in de gaten houdt, merkt u snel of er iets mis is. Een vitaminetekort en een tekort aan sporenelementen zijn vaak te herkennen aan de vacht en de huid. Heeft uw huisdier last van schilfers op de huid? Is de vacht minder glanzend of dunner? Dit kan bijvoorbeeld zijn: Dit kan komen door een ijzertekort of een tekort aan vitamine B. De stemming van uw hond zegt ook veel over zijn welzijn. Sommige viervoeters zijn helemaal van slag, lijken uitgeput en hebben geen zin meer om te wandelen of te spelen. Weer anderen hebben nauwelijks eetlust, maar scheiden wel grote hoeveelheden ontlasting uit. En dan zijn er nog de honden die door ondervoeding de neiging hebben om totaal onrustig te zijn, nauwelijks te slapen, etc. Ook troebele ogen, coördinatieproblemen, een neiging tot parasietenplagen of een overmatige productie van oorsmeer zijn veelvoorkomende symptomen van een tekort. Maar: al deze signalen kunnen duiden op ondervoeding, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Als u symptomen bij uw hond opmerkt, dient u altijd eerst naar de dierenarts te gaan.

Welke vitamine kan wat?

Groenten en vlees in de voerbak - een voerbak voor de hond vol vitaminen.

Elke vitamine heeft zijn eigen functie in het lichaam van uw hond. Als deze ontbreekt, kan dit tot problemen leiden. Vitamine A is verantwoordelijk voor de botgroei, het gezichtsvermogen, de huid, de slijmvliezen en het immuunsysteem in het algemeen. Vitamine D is ook belangrijk voor de huid en de botten. Maar ook uw gebit en uw geest hebben baat bij voldoende inname. Een voldoende toevoer van vitamine D is vooral belangrijk voor drachtige teven. Vitamine E heeft invloed op de lenigheid en conditie en voorkomt hartziekten en problemen aan het bewegingsapparaat. Vitamine K bevordert een goede bloedstolling en zorgt voor een gezonde botontwikkeling. Vitamine B is essentieel voor sterke zenuwen en een sterke vacht. Heb je een "poepvreter" in huis? Dan kan dat een eerste teken zijn van een vitamine B-tekort! Sommige honden proberen hun reserves aan te vullen met behulp van deze onaantrekkelijke gewoonte.

Hoe voorkom je een vitaminetekort bij je hond?

Allereerst moet u kiezen voor voedsel van hoge kwaliteit. Let goed op de samenstelling van droog- of natvoer. Als u uw hond rauw voer geeft of zelf voor hem kookt, is het verstandig om een ​​voedingsdeskundige in te schakelen. Hij of zij helpt u om het dieet van uw hond zo goed mogelijk aan te passen, zodat er geen vitaminetekorten ontstaan. Vooral bij zelfgekookt voer of BARF is het belangrijk om hoogwaardige toevoegingen toe te voegen . Alleen vlees, groenten en fruit plus een beetje olie zijn niet voldoende. Om ervoor te zorgen dat uw hond op de lange termijn gezond blijft, zal een voedingsdeskundige voedingssupplementen voor uw hond aanbevelen.

Is het koud en donker buiten? Is uw hond al een tijdje ziek? Heeft hij een stressvolle periode gehad (bijvoorbeeld een verandering van omgeving)? Dan kan het zinvol zijn om uw hond tijdelijk een vitamineboost te geven. Wij bieden vele hoogwaardige vitaminesupplementen en sporenelementen aan. Bekijk nu onze winkel !

Aanbeveling voor jou