Een puppy intrekken: de juiste voorbereiding
Een puppy in huis: hoe bereid je je voor? Wanneer een puppy in huis komt, staat de wereld thuis op zijn kop. Er draait van alles om het kleine pluizenbolletje. Veel mensen beseffen niet hoeveel problemen zo'n kleine, lieve viervoeter kan veroorzaken. Het is volkomen logisch dat sommige mensen overweldigd zijn door de nieuwe situatie. Om de start met de hond tot een succes te maken, is een goede voorbereiding essentieel. Wij leggen uit hoe je de verhuizing tot een succes maakt.
De basisuitrusting: Wat een pup in het begin nodig heeft (checklist)
Mandje, hondenshampoo, voer en meer: een hond heeft in het dagelijks leven van alles nodig. De belangrijkste spullen moeten al aanwezig zijn als de pup bij u komt wonen. Met deze checklist staat niets u meer in de weg om te verhuizen:
- hondenmand of kussendeken
- Puppy-vriendelijk speelgoed
- waterbak, voerbak en voermat
- Droog- of natvoer voor puppy's (het beste in overleg met de fokker)
- Puppy-vriendelijke kauwstokjes of -botten
- EHBO-doos, inclusief tekentang
- Beautyset: puppyshampoo, handdoek, borstel
- poepzakjes
- Verstelbaar harnas of halsband
- sleeplijn, normale lijn
- adreslabels
- Afhankelijk van ras en seizoen: hondenjas voor regen en kou
- Transportbox of mand, inclusief bevestiging voor in de auto.
Bescherm uw meubels tegen puppytanden, nog voordat de puppy intrekt!
Puppy's hebben gekke ideeën in hun hoofd. Vooral als ze net zijn verhuisd, zijn ze supernieuwsgierig en willen ze alles ontdekken – inclusief de bank, tafelpoten, kinderknuffels, kussens en meer. Daarbij wordt er wel het een en ander kapotgemaakt en aangevreten. Neem het de kleine niet kwalijk. Hij kent de grenzen nog niet. Beter het zekere voor het onzekere nemen. Het is het beste om waardevolle spullen uit het appartement te weren of op een plek te leggen waar kleine honden niet bij kunnen. Zorg er daarnaast voor dat mogelijke bronnen van gevaar, zoals stopcontacten en stroomkabels, giftige vloeistoffen en planten, medicijnen en rondslingerende kleine voorwerpen, niet bereikbaar zijn.
Hondenbelasting, certificaten van deskundigheid, etc.
Hondenbezitters hebben bepaalde verantwoordelijkheden. Een hond moet zo snel mogelijk bij de belastingdienst worden aangemeld. De belastingdienst van de gemeente waar u en uw hond uw vaste verblijfplaats hebben, is verantwoordelijk voor de hondenbelasting. Op sommige plaatsen moeten ook grote honden zich bij de Dienst Openbare Orde laten registreren. Voor zogenaamde geregistreerde honden gelden speciale regels, waarvoor eveneens een speciaal hondencertificaat, een bewijs van deskundigheid, moet worden overlegd. Meestal wijzen dierenasiels of fokkers al op deze verplichtingen. Als u het niet zeker weet, kunt u het aan de gemeente vragen. Informeer ook naar de regels omtrent het aanlijnen van honden in uw regio. En nog één ding: het is het beste om een dierenarts te raadplegen voordat u de pup mee naar huis neemt. Mocht er iets gebeuren of voelt de kleine zich niet lekker, dan is de weg naar de dokter snel gevonden.
De eerste autorit van de puppy
De reis van de fokker naar het nieuwe huis is stressvol voor uw pup. Hij was net gescheiden van zijn moeder en broers en zussen. Hij zal waarschijnlijk heel wat janken tijdens de reis. Maak de reis zo aangenaam mogelijk! Een geschikte transportbox, inclusief bevestiging, zorgt voor veiligheid. De reis zal voor de pup aangenamer zijn als hij iets vertrouwds bij zich heeft. Het beste is om vooraf een deken mee te nemen als u de pup bezoekt, zodat de deken de geur van zijn moeder kan absorberen. Deze deken kan gebruikt worden om de doos te bekleden op de ophaaldag. Tijdens langere reizen zijn water en voedsel onmisbaar. Veel fokkers en asielen raden ook aan om de pup tijdens de eerste reis niet in een bench te doen en één uitzondering te maken. Rijd in ieder geval met z’n tweeën naar het ophaalpunt. Eén persoon rijdt, de ander aait het minihondje dat op de achterbank of op schoot zit. Natuurlijk kunt u hem daar met een harnas en riem vastzetten.
Puppy aankomst: De eerste dag samen
Zodra de pup in zijn nieuwe huis is aangekomen, moet hij als eerste plassen. Laat de pup zien waar hij mag plassen en wees zichtbaar en hoorbaar blij met het feit dat hij moet plassen. Dan ga je er meteen in. Hier wordt de pup overspoeld met vele indrukken. Extra prikkels van wild spelende kinderen of bezoekers moeten in het begin worden vermeden. Het is beter om samen met uw puppy kamer voor kamer te verkennen. De eerste dag zijn één of twee kamers voldoende. Alles is toch nieuw en spannend. Laat het kleine bolletje wol rustig ontdekken en snuffelen. Waarschijnlijk zal de pup na korte tijd toch in slaap vallen, omdat hij moe wordt van de vele indrukken.
Hoe train ik een puppy?
Het is ontzettend belangrijk om een hond al vroeg te trainen. De periode tussen de achtste en twaalfde levensweek wordt de socialisatiefase genoemd. In deze tijd moeten de fundamenten van de opvoeding worden gelegd, hoe schattig de kleine er ook uitziet. En nu kunt u beginnen met het volgen van een puppycursus. Als u nog nooit eerder een puppy hebt opgevoed, kunt u het beste met een hondentrainer bij een puppycursus praten. Hij kan ook een goed beginnersboek aanbevelen om de nodige basiskennis op te doen.
Zindelijkheidstraining: Hoe lang duurt het?
Zindelijkheidstraining gebeurt zelden van de ene op de andere dag. Hier is veel rust en kalmte vereist. Ongelukken gebeuren! Straffen mag echter niet de eerste keuze zijn om de pup zindelijk te maken. Puppy’s moeten in het begin altijd (!) direct na het spelen, slapen, eten en drinken naar bed – er zijn eigenlijk geen uitzonderingen. Een korte wandeling is ook een goede preventieve maatregel. Overigens hebben puppy's pas vanaf 14 weken volledige controle over hun anale sluitspier. Het duurt echter vaak vier tot zes maanden voordat het huisdier volledig zindelijk is.