Buikpijn bij honden: Wat kan ik doen?

Gebedshouding, harde buik, luid gemopper en zelfs schudden: de signalen van buikpijn bij viervoeters zijn divers en niet altijd even makkelijk te interpreteren. Maagpijn kan (maar hoeft niet) een teken te zijn van veel verschillende ziekten en moet daarom niet alleen heel serieus worden genomen, maar idealiter ook vroegtijdig door de eigenaar worden herkend. Tijd om u wat tips en nuttige feiten te geven over buikpijn bij honden. Zo kunt u straks snel maagpijn bij Luna, Sammy en Co. herkennen en precies weten wat u moet doen.

Symptomen van maagpijn: hoe herken je ze?

Een hond ligt verkrampt op een bed, met zijn poten voor zijn gezicht. De reden hiervoor is zijn maagpijn

Helaas kunnen onze harige vrienden niet met ons praten, maar ze communiceren wel met ons op hun eigen, speciale hondenmanier. Zelfs als ze ziek zijn, geven ze signalen af ​​die ons tweevoetige wezens vertellen: "Er is iets mis!" Maar wees voorzichtig: sommige honden zijn taai en vertonen alleen duidelijke symptomen van ziekte als de zaken echt slecht gaan. Daarom is het belangrijk om de eerste veranderingen en zelfs de kleinste tekenen van buikpijn te herkennen en te behandelen. U kunt maagpijn bij honden herkennen aan deze symptomen:

  • De buik van uw hond voelt hard aan als u hem palpeert
  • Uw hond is zwakker en trager dan normaal
  • Er ontstaan ​​slaapproblemen
  • Je hond is onrustig
  • De houding van uw hond lijkt gespannen
  • Je hond heeft eigenlijk geen honger
  • Uw viervoeter rekt zich bijzonder vaak uit
  • Je ziet dat je vaak je lippen likt
  • Uw hond braakt of heeft diarree
  • Je merkt dat je hond steeds in de gebedspositie blijft
  • Uw hond eet overmatig veel gras

De meest voorkomende redenen voor maagpijn bij honden

Hond heeft maagpijn en last van maagrommelingen

Net als bij mensen kan buikpijn bij honden verschillende oorzaken hebben. Sommige zijn ongevaarlijk, andere helaas niet. De lijst met mogelijke diagnoses varieert van meestal onschuldige winderigheid tot onaangename maag-darminfecties en zelfs levensbedreigende vergiftigingen. Vooral als de pijn aanhoudt of als u het vermoeden heeft dat er sprake is van pijn, is een bezoek aan de dierenarts te overwegen. Hij zal uw huisdier onderzoeken en een duidelijke diagnose stellen. Wij geven u een overzicht van de meest voorkomende diagnoses.

voedselallergie

Niet elke hond verdraagt ​​elk voer en elke snack. Als een bepaald voedingsmiddel niet wordt verdragen, kan dit onder andere maagpijn bij de hond veroorzaken. Meestal kan alleen een allergietest of een eliminatiedieet duidelijkheid verschaffen. Veelvoorkomende triggers zijn rundvlees, zuivelproducten, gevogelte, eieren en granen.

gastro-intestinale infectie

Zelfs het sterkste immuunsysteem heeft soms geen kans tegen een hardnekkige infectie. Wat voor ons mensen al onaangenaam is, is voor uw hond nog gevaarlijker. Door het constante braken en de diarree loopt u snel het risico op uitdroging. Het is daarom het beste om rechtstreeks contact op te nemen met uw vertrouwde dierenarts.

winderigheid

Als uw hond last heeft van een kortdurende scheetontsteking, is dat meestal geen ernstig probleem. Te veel gas in de darmen leidt tot winderigheid en dat kan af en toe gebeuren. U moet echter wel alert zijn op bijkomende symptomen, zoals koorts. Ook bij terugkerende winderigheid dient u zich door een arts te laten onderzoeken.

gastritis

Als uw hond herhaaldelijk last heeft van hevige maagpijn – eventueel in combinatie met braken of diarree – is dit een teken van gastritis. Omdat het echte maagkrampen veroorzaakt, is het echt heel vies en bezorgt het je harige vriend veel problemen. De behandeling bestaat uit zuurregulerende medicijnen, die bij voorkeur door een dierenarts worden voorgeschreven. Natuurlijke hulpmiddelen vullen de behandeling aan.

maagtorsie

Wat dramatisch klinkt, is dramatisch. In het ergste geval kan zeer hevige buikpijn bij honden wijzen op een maagtorsie. Hierbij keert de maag zich volledig binnenstebuiten, waardoor zenuwen en bloedvaten worden afgekneld. Als deze ziekte niet behandeld wordt, is deze dodelijk. Grotere honden hebben hier vaker last van dan kleinere.

darmobstructie

Hierdoor sluit de darm zich letterlijk. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als uw viervoeter onverteerbare kleine delen heeft ingeslikt of na een lange periode van verstopping. Naast buikpijn is het ontbreken van ontlasting het belangrijkste symptoom. In dat geval moet u naar de dierenarts gaan, omdat een operatie zo snel mogelijk noodzakelijk is.

Giardia

De diagnose Giardia is niet alleen ongunstig voor uw hond, maar vereist ook dat eigenaren allerlei hygiënische maatregelen nemen om van de vervelende parasieten af ​​te komen. Vooral puppy's voelen zich op magische wijze aangetrokken tot deze plagen. Ze vermenigvuldigen zich in de darmen en veroorzaken ontstekingen, die pijnlijk kunnen zijn voor uw hond. Giardia kan worden aangetoond met een ontlastingsmonster.

vergiftiging

Als de maagpijn gepaard gaat met extreme lusteloosheid, braken en symptomen zoals bleek tandvlees, kan vergiftiging de oorzaak zijn – en dat is geen grap. Als het probleem wordt veroorzaakt door voedsel dat giftig is voor honden, zoals chocolade of zelfs giftig aas, zoals rattengif, moet uw huisdier zo snel mogelijk door een dierenarts worden behandeld.

Huismiddeltjes die helpen tegen maagpijn

Een vrouw aait en masseert haar hond vanwege zijn buikpijn

Maagpijn bij honden kan niet alleen met reguliere medicijnen worden behandeld. Vooral natuurlijke remedies worden vaak gebruikt en bieden spontaan verlichting of vullen een medische behandeling aan.

De volgende oplossingen kunnen uw harige vriend helpen:

  • kruik
  • pap
  • van Moro
  • wortelsoep
  • kruidenthee
  • psylliumvezels

kruik

De goede oude kruik helpt niet alleen ons mensen, maar dit eenvoudige huismiddeltje doet ook wonderen voor onze viervoeters. U kunt eenvoudig een kruik in het mandje leggen; de warmte ontspant uw maag. Zorg ervoor dat de watertemperatuur niet te hoog is. Als alternatief kunt u ook speltkussentjes gebruiken. Deze kunt u in de magnetron opwarmen.

pap

Het heeft een kalmerend effect op de maag en kan zelfs diarree verlichten. Als uw hond het slijm niet lekker vindt, kunt u er snoepjes of een klein lepeltje honing aan toevoegen.

Moro's wortelsoep

Deze soep is vernoemd naar de uitvinder, de heer Moro, en is een wondermiddel tegen maagpijn en maagproblemen. Wortels, water en zout worden minimaal 1,5 uur gekookt. Dan kun je de soep pureren – tada, klaar en je hond zal er dol op zijn!

kruidenthee

Kruidenthee is goed voor uw hond omdat het niet alleen de vochtinname bevordert, maar vaak ook antibacteriële, krampstillende en ontstekingsremmende effecten heeft. Kamille- of pepermuntthee zijn bijzonder geschikt.

psylliumvezels

Psylliumvezels zitten boordevol gezonde vezels en hebben een positief effect op de darmflora van de hond. Je kunt ze in water of een andere vloeistof laten weken, zodat ze een gelei-achtige consistentie krijgen. Deze gelei verspreidt zich langs de maagwand en verlicht de symptomen. Zorg ervoor dat u voldoende water of iets dergelijks aan de zaden toevoegt, zodat ze niet te veel vocht van uw hond opnemen.

Met buikpijn naar de dierenarts

Een hond is bij de dierenarts vanwege zijn maagpijn

Veel eigenaren weten niet zeker wanneer een bezoek aan de dierenarts nodig is vanwege buikpijn, en wanneer het misschien te overhaast is. Onze vuistregel: als de buikpijn langer dan twee dagen aanhoudt of vanaf het begin gepaard gaat met andere klachten, is een afspraak met de dierenarts verstandig en zinvol. Als je twijfelt, kun je beter te veel dan te weinig hebben.

Aanbeveling voor jou