Wit, geel, bruin, rood slijm: hond braakt

De meeste hondenbezitters kennen de situatie: uw hond heeft overgegeven en u vindt de uitwerpselen tussen uw eigen vier muren – geen prettig gezicht. Maar wat is de reden voor het plotselinge braken? Is dit een op zichzelf staand geval of zit er een ziekte, allergie of zelfs gif achter het slijm of schuim? Moet je misschien zelfs naar de dierenarts en wat vertellen de kleur en de consistentie over de oorzaak? Tijd voor een, toegegeven, niet zo smakelijk overzicht, zodat u snel weet wat het betekent om gal, wit slijm of bruine vloeistof over te geven.

Als de hond overgeeft... dit zijn de oorzaken van overgeven

Hond heeft slijm overgegeven en ligt nu in bed

Net als bij mensen kunnen de redenen waarom honden braken, zeer uiteenlopend zijn. Ze variëren van ongevaarlijk tot levensbedreigend. Om gevaarlijke oorzaken uit te sluiten, is een geoefend oog nodig bij het bekijken van het braaksel. Begeleidende symptomen, zoals vermoeidheid, spelen ook een belangrijke rol bij het beoordelen van de situatie. In onschuldige gevallen wordt braken veroorzaakt door het te snel eten van de laatste maaltijd. Ook wordt er vaak te veel eten uitgebraakt.

Maar er kan meer aan de hand zijn. Controleer eerst de houdbaarheidsdatum van het voedsel, want bedorven voedsel leidt ook tot snel braken. Braken is ook een veelvoorkomende reactie bij het inslikken van een vreemd voorwerp. Maar net als bij mensen kunnen stress, nervositeit en angst ook maagklachten veroorzaken. In ernstigere gevallen wordt het braken veroorzaakt door een ziekte, zoals gastritis, tumoren, infectieziekten of misschien wel diabetes. In deze gevallen treedt braken vaker op en moet een arts worden geraadpleegd. Echter, aanhoudend, spontaan braken kan ook het gevolg zijn van vergiftiging. Ook dit moet u zo snel mogelijk behandelen.

Tekenen van braken bij honden

Heeft schuim overgegeven en ligt opgerold in bed

Er zijn een aantal signalen die waarschuwen voor een ongeluk voordat het gebeurt. Honden die zich ziek voelen, lijken vaak erg rusteloos en blijven doelloos rondrennen. Ook regelmatig smakken, geeuwen of slikken zijn duidelijke signalen: er is iets mis! Als u deze symptomen bij uw hond opmerkt, zorg dan goed voor hem. Een beetje matige lichaamsbeweging en een licht dieet kunnen soms helpen om een ​​ramp te voorkomen. Als het (on)verteerde voedsel er echt uit moet, moet u het daarna zo snel mogelijk verwijderen, zodat uw harige vriend het niet opeet.

Uitzondering: Als u zeker weet dat uw hond alleen maar overgeeft omdat hij kort daarvoor zijn eten als een gek heeft opgegeten, kan het zijn dat hij het ‘voorgekauwde’ deel nogmaals opeet.

Wit slijm, geel schuim, onverteerd voedsel: wat het uiterlijk en de consistentie van braaksel onthullen

“Amy braakt geel schuim” – dat wil geen enkele hondenbezitter horen. En: Ja, nu wordt het een beetje vies. Maar uw harige vriend is het zeker waard. Om te beoordelen of braaksel ongevaarlijk is of zelfs levensbedreigend, is het belangrijk om naar de consistentie en kleur te kijken. Schuim, slijm, vloeistof... met of zonder kruimels, dit zijn de belangrijke observatiecriteria. Wij leggen u uit waar u op moet letten en wat mogelijke oorzaken kunnen zijn.

Geel schuim of slijm

Als het braaksel van uw hond een opvallende gele kleur heeft, geen voedselresten bevat en een schuimige tot slijmerige consistentie heeft, dan wijst alles erop dat het gal is. Gal is een belangrijk spijsverteringsvocht. Als er wordt overgegeven, wijst dit op een stoornis of irritatie in het maag-darmkanaal. Vaak is er helemaal niets slechts aan de hand. Als dit type braken echter vaak voorkomt, dient u een dierenarts te raadplegen. Er kunnen niet alleen onschuldige oorzaken aan ten grondslag liggen, maar ook vergiftiging of een parasietenplaag.

Wit schuim of slijm

Als uw hond wit, plakkerig slijm of schuim overgeeft, is voorzichtigheid geboden. Het sputum kan erop duiden dat uw hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt dat zich nu in het maag-darmkanaal bevindt. Dit gebeurt snel als een hond iets doorslikt dat niet verteerd kan worden. Let op of uw viervoeter vaak overgeeft en raadpleeg bij twijfel een dierenarts.

Bruin braaksel

Bruin braaksel is niet ongewoon. De kleuring ontstaat wanneer het voedsel in de maag wordt gemengd en verteerd. Als uw hond bruin overgeeft, is er meestal niets ernstigs aan de hand. Vooral de vraatzuchtige vraatzuchtige honden eten vaak veel te snel – en het eten komt dan vaak weer terug naar boven. Een anti-slikbak kan hierbij helpen. Hierdoor eet Bello minder snel en is er meer rust in de maag. Als het braken aanhoudt, is een professioneel onderzoek noodzakelijk.

Bloederig braaksel

Soms bevat het braaksel ook bloed. De meeste hondenbezitters raken dan snel in paniek. Blijf kalm! Bloed in braaksel hoeft niet altijd een slecht teken te zijn. Het hangt af van de kleur en de consistentie. Als het bloed vrij licht is en eruitziet als roze slijm, wijst dit op een verwonding aan het bovenste deel van het spijsverteringskanaal of de mond. Vaak is zo'n verwonding ongevaarlijk. Als het bloed echter donker is, moet u onmiddellijk naar de dierenarts gaan. Donker bloed in braaksel kan duiden op een darmziekte of zelfs een tumor.

Hond spuugt water uit

Als u een maag-darminfectie heeft, wil uw maag zich blijven legen, ook al is deze al helemaal leeg. In dit geval spuugt de hond vaak water in grote hoeveelheden uit. Het is belangrijk om de infectie goed te behandelen, anders bestaat het risico dat uw hond uitdroogt.

Onverteerd voedsel

Onverteerd voedsel wordt uitgebraakt, vooral als er sprake is van een intolerantie of allergie. Houd uw hond daarom goed in de gaten en laat hem bij twijfel testen op intoleranties. Als het overgeven van voedsel een op zichzelf staand incident is, kan het ook zijn dat uw hond iets heeft gegeten dat moeilijk te verteren was, zoals een plant.

Hond braakt ontlasting uit

Alarm! Als uw hond ontlasting overgeeft, moet u zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan. Want: Dit wijst op een darmobstructie en dat is levensbedreigend. Darmverstopping kan verschillende oorzaken hebben, maar moet in alle gevallen medisch behandeld worden.

Wat als de hond niet kan overgeven?

Soms kokhalzen honden keer op keer, maar komt er eigenlijk niets uit. Ook dit gedrag moet goed in de gaten worden gehouden (maar niet te lang) en moet worden behandeld als het herhaaldelijk voorkomt. Het is mogelijk dat een maagtorsie de oorzaak is van het ongewone gedrag. Bij deze ziekte draait de maag om zijn eigen as, wat levensbedreigend is.

Moet ik naar de dierenarts?

Hond heeft overgegeven en wordt daarom door een dierenarts onderzocht

Of het nu gaat om geel schuim, onverteerd voedsel, bloed of gal: als uw hond meerdere keren overgeeft, is een bezoek aan de dierenarts altijd de juiste beslissing. Er kan namelijk sprake zijn van ernstiger aandoeningen en er bestaat een risico op uitdroging. Vertrouw dus op je gevoel en ga liever een keer te vaak naar de dierenarts dan te weinig.

Aanbeveling voor jou