Gebedshouding Hond: Heeft Mijn Hond Buikpijn?

De gebedshouding is een belangrijk onderdeel van de communicatie tussen honden en het is niet altijd gemakkelijk om te interpreteren welke boodschap uw viervoeter met dit gebaar wil overbrengen. Want: Het aannemen van de gebedshouding kan veel dingen betekenen, van een speels verzoek tot een simpele rekoefening tot hevige maagpijn, rommelend geluid of winderigheid. Wij helpen u de juiste conclusie te trekken, zodat u de gebedspositie van uw hond voortaan perfect kunt interpreteren.

Hoe herken je de gebedspositie?

Een hond neemt de gebedspositie aan

In de gebedshouding strekt de hond zich ver naar voren uit en rust de romp bijna op de grond. De voorpoten zijn gestrekt en liggen eveneens op de grond. In tegenstelling tot de laag geplaatste romp, zijn de achterbenen wijd gestrekt en steil omhoog gericht. De achterbenen zijn dus volledig gestrekt. Door de houding wordt de onderbuik van de harige neus enorm uitgerekt. Deze houding wordt vooral (maar niet uitsluitend) gebruikt bij maagpijn.

Maagpijn, harde maag, beven: Wanneer is de gebedspositie een pijnsymptoom?

Een hond ligt met buikpijn in het gras

De gebedshouding is niet altijd een teken van pijn of ziekte, maar soms wel. Om deze gevallen snel te kunnen identificeren, geven we u symptomen die u op moeten laten letten.

  • Uw hond heeft moeite met het ontlasten en/of rekt zich vaak uit, voor of na het plassen.
  • Nadat uw hond zijn behoefte heeft gedaan, glijdt zijn kont over de vloer.
  • Uw hond heeft last van ernstige winderigheid, een opgeblazen buik en/of terugkerende diarree.
  • De harige vriend heeft voortdurend last van luide rommelingen in zijn buik en jankt misschien zelfs van buikpijn.
  • De viervoeter braakt vaker.
  • Uw harige vriend heeft verhoging of zelfs koorts.
  • Uw hond hijgt voortdurend en er kan schuim uit zijn bek komen.
  • Uw hond heeft plotseling last van een slechte adem.
  • De viervoeter neemt herhaaldelijk de gebedshouding aan, zelfs tijdens een wandeling.
  • Na de gebedshouding wordt een kattenrug gemaakt. De hond maakt een ronde rug.
  • Uw hond is gedurende een langere periode erg onrustig, zonder duidelijke reden.
  • Uw hond trilt, ook al is hij niet opgewonden of koud.
  • Uw hond eet niet of nauwelijks. Zelfs de favoriete lekkernij wordt geweigerd.

Hond met maagpijn: Welke gevaren schuilen er achter de gebedshouding?

Als een hond herhaaldelijk de gebedshouding aanneemt, kan er sprake zijn van een ernstige ziekte. In dit geval adviseren wij u om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Hij heeft een diagnose klaar en met de juiste medicatie is uw viervoeter snel weer op de been. Maar welke ziektes zouden hieraan ten grondslag kunnen liggen? Hier is een overzicht:

Maagtorsie: wanneer er meer aan de hand is met buikpijn

Hierdoor gaat de maag van uw viervoeter om zijn eigen as draaien en dat is heel gevaarlijk. Dit komt doordat zowel de ingang van de maag, de slokdarm, als het uiteinde, de dunne darm, volledig geblokkeerd zijn. Gas hoopt zich op in de maag en kan niet ontsnappen. Naast de gebedshouding is een harde buik een belangrijk teken.

Als uw hond niet eet, kan dit komen door een darmobstructie

Er zijn veel oorzaken voor een darmobstructie, bijvoorbeeld het inslikken van een vreemd voorwerp, onbehandelde constipatie of een parasietenplaag. Door de gebedshouding aan te nemen, laat uw hond zien dat hij pijn heeft. Door de ophoping van gassen ontstaat er snel pijn. Tijd is hierbij de belangrijkste factor: als uw hond ook koorts heeft of herhaaldelijk overgeeft, is het het beste om direct naar de dierenarts te gaan.

gebedspositie vanwege vergiftiging

Als uw hond plotseling heel vaak de gebedspositie aanneemt – en in de meest ongebruikelijke situaties – is er een acute oorzaak, zoals vergiftiging. Als het risico bestaat dat uw hond iets giftigs heeft gegeten, kunnen houtskooltabletten het gif binden en heeft u nog tijd voordat u bij de dierenarts bent.

Darmkoliek: hevige buikpijn en winderigheid

Darmkoliek wordt gekenmerkt door hevige winderigheid en krampen en kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door voedselintoleranties. Let op, winderigheid is een probleem: eigenaren herkennen winderigheid meestal aan de steeds terugkerende, stinkende winderigheid. Op korte termijn zijn darmkrampjes niet per se gevaarlijk. Als de klachten echter langer aanhouden, moeten ze onderzocht en behandeld worden.

Hernia: zeldzaam maar toch een mogelijke oorzaak

Pijn kan bij honden uitstralen, net als bij ons tweevoeters. Een hernia komt vaker voor bij oudere honden of bij honden met een lange rug, zoals teckels. De pijn kan zo hevig zijn dat deze uitstraalt naar de buikholte. Ook hier is de gebedshouding een mogelijke indicator.

Pancreatitis als oorzaak van maagpijn

Het is niet zo eenvoudig om pancreatitis bij een hond te diagnosticeren, omdat de symptomen vaak ook op andere ziekten kunnen wijzen. Naast het aannemen van de gebedshouding, horen hier ook vermoeidheid, braken, diarree of verlies van eetlust bij. Alleen een dierenarts kan een definitieve diagnose stellen.

Gebedspositie voor honden: dan is het veilig

Hond rekt zich uit. Het lijkt erop dat hij een gebedshouding aanneemt

Er zijn hondenbezitters die meteen in paniek raken als hun hond voor het eerst de gebedshouding aanneemt. Er zijn situaties waarin dit volkomen normaal is. Het is daarom belangrijk om altijd rekening te houden met de context en kalm te blijven. Op deze manier kunt u de communicatie van uw hond veel beter interpreteren dan wanneer u hem door uw opwinding nog nerveuzer maakt.

Honden nemen de gebedshouding ook aan als ze lang hebben gelegen, bijvoorbeeld 's ochtends na het opstaan. Onze harige vriend strekt zich gewoon uit, net zoals wij tweevoeters dat 's ochtends in bed doen door onze armen en benen te strekken. Bij sommige honden wordt deze procedure meerdere malen in de ochtend herhaald. Dit is volkomen normale hondenyoga.

Een andere situatie waarin de gebedshouding wordt aangenomen, is wanneer de hond met andere honden moet spelen. Als een andere hond erom vraagt, wordt dit ritueel vrij vaak uitgevoerd, volgens het motto: “Kom op, speel met mij!”

Aanbeveling voor jou