Hond likt poten: mogelijke oorzaken en huismiddeltjes
Likken, knabbelen, knagen – als uw viervoeter af en toe zijn poten likt, is dat volkomen normaal. In deze gids leggen we u uit op welke signalen u beter moet letten of eventueel naar de dierenarts moet gaan. We hebben ook tips met eenvoudige huismiddeltjes voor u. Vanaf nu heb je geen pijnlijke poten meer!
Hond likt poten – dit zou de reden kunnen zijn
Als uw hond zijn poten met zijn tong likt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Ook wij mensen hebben soms last van jeukende handen, benen of voeten en hebben dan de behoefte om onszelf even te krabben. Onze viervoeters moeten hiervoor vaak hun tong en tanden gebruiken. Het speeksel heeft een kalmerend effect en verlicht de jeuk. Als uw harige vriend echter voortdurend aan zijn poten likt en deze al pijnlijk of rood zijn, moet u de oorzaak achterhalen.
De meest voorkomende redenen voor het likken van poten
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom harige vrienden aan hun poten likken of knabbelen. Het kan gaan om een korte jeuk, een vreemd voorwerp of andere verwondingen, of om psychologische redenen. Wij geven u een overzicht van de meest voorkomende redenen.
vreemd lichaam
Likt uw hond voortdurend aan zijn poten en heeft hij moeite met lopen of loopt hij zelfs mank? Dan kan het zijn dat uw harige vriend een vreemd voorwerp in zijn poot heeft. Dit kunnen kleine steentjes of scherven zijn, maar ook bepaalde grassen kunnen vast komen te zitten in de poten van uw huisdier, vooral in de zomer, en vervelende jeuk veroorzaken.
teken
In de zomermaanden smullen deze bloedzuigende beestjes graag van uw viervoeter. Naast teken op andere lichaamsdelen, kunnen teken zich ook vasthechten aan de poten van uw harige vriend. Controleer regelmatig of uw viervoeter last heeft van ongewenste teken, vooral als u samen in de wei of op de velden rondloopt. Om ervoor te zorgen dat uw hond helemaal geen teken krijgt, hebben we een aantal tips voor tekenpreventie voor u.
Allergieën – pollen, schoonmaakmiddelen, strooizout
AHOE! Ook onze viervoeters kunnen verschillende allergieën hebben. Uw hond kan allergisch reageren op pollen en gras. Typische symptomen zijn rode ogen, een loopneus en jeukende poten. Ook schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld voor de vloer of de was, kunnen allergische reacties bij uw huisdier veroorzaken. In de winter zorgt het zout op de wegen voor extra irritatie. Hier leest u waar u op moet letten als u een allergie vermoedt.
Verwondingen – klauwfracturen, ontstekingen, brandwonden
Een ontsteking van de huid tussen de tenen of een gebroken nagel kunnen ook redenen zijn waarom uw hond zijn poten likt. Dergelijke verwondingen kunnen zeer pijnlijk zijn voor uw viervoeter en worden meestal behandeld met wondzalf of antibiotica. Als u dit vermoedt, moet u onmiddellijk naar de dierenarts gaan. Heb je ooit op asfalt gelopen bij hoge temperaturen? Dan is het ook mogelijk dat uw hond zijn poten verbrand heeft.
Klauwen die te lang zijn
Als de klauwen van uw hond te lang zijn, ontstaat er een onaangename druk op de poten. Honden geven vaak aan dat het tijd is voor verzorging van hun poten door aan hun nagels te knabbelen en hun nagelriemen te likken.
bontvilt
De haren tussen de voetkussentjes van uw huisdier kunnen gaan klitten en zich ontwikkelen tot een kleine haarbal. Dit drukt en wrijft vervolgens tussen de poten. Dit is buitengewoon oncomfortabel voor uw hond. Als hij lang haar heeft, kan dit snel gebeuren: regelmatige verzorging van de poten is essentieel.
mijten, schimmels, parasieten
Zelfs kleine, ongenode gasten in textiel of de vacht van uw hond kunnen jeuk bij uw harige vriend veroorzaken. Tekenen hiervan zijn onder andere veelvuldig krabben, huiduitslag of kale plekken in de vacht. Als u vermoedt dat uw huisdier een schimmelinfectie heeft of last heeft van parasieten zoals vlooien of mijten, moet u met uw huisdier naar de dierenarts gaan. Niet in de laatste plaats vanwege de vervelende jeuk: sommige parasieten kunnen niet alleen op andere honden worden overgedragen, maar ook op mensen.
Droge huid
Ook onze viervoeters kunnen een droge huid hebben en hebben behoefte aan een hydraterende verzorging. Om te voorkomen dat de droge huid gaat jeuken, kunt u een huidverzorgingsspray voor uw harige vriend gebruiken.
verveling of stress
Naast vreemde voorwerpen of verwondingen kunnen er ook psychologische redenen zijn waarom uw hond zijn poten vaker likt, totdat ze pijnlijk worden. Likt uw hond vaker zijn poten als u onderweg bent of als de situatie stressvol is? Likt hij zijn poten als hij alleen is?
Pijnlijke poten bij honden – tips om ze te voorkomen
Om te voorkomen dat de poten van uw hond pijn gaan doen, kunt u de volgende preventieve maatregelen nemen:
- Controleer en was de poten: Controleer vooral na een wandeling of er geen kleine vreemde voorwerpen in de poten zitten. Controleer en was de poten van uw hond na het wandelen om allergieën te voorkomen en verwijder stof en kleine steentjes direct.
- Verzorging van de nagels: Bij grotere honden slijten de nagels meestal af tijdens het lopen, zonder dat er iets aan gedaan hoeft te worden. Als u echter vooral op zachte oppervlakken loopt of als uw hond vrij klein is, dient u zijn nagels regelmatig te knippen. Tegelijkertijd kun je ook de vacht tussen de poten verwijderen. Controleer altijd op kleine scheurtjes en of de voetzolen er ruw of ontstoken uitzien.
- Hondenkussens en -dekens wassen: Om te voorkomen dat er zich in de loop van de tijd stof of ongewenste gasten ophopen, moet u de knuffeldekens en -kussens waar uw viervoeter zo dol op is, regelmatig wassen. Dit geldt ook voor knuffels en stoffen speelgoed. Zorg ervoor dat het wasmiddel parfumneutraal is, of was het op hoge temperatuur, maar zonder zeep.
Pijnlijke hondenpoten – huismiddeltjes die helpen
Als de poten van uw viervoeter al overbelast zijn, hebben we een paar tips voor huismiddeltjes. Als de poten echter bloeden, rood zijn of etteren, is het beter om naar de dokter te gaan dan om ze zelf te proberen te behandelen!
- Kamillethee: Kamillethee is een echt wondermiddel en helpt niet alleen als je schat last heeft van buikpijn. Kamille heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen en is daarom ook ideaal voor pijnlijke poten. Wrijf een beetje afgekoelde kamillethee op de poten van uw viervoeter. Of plaats de poten in een bak met kamillethee. Zorg ervoor dat de thee voldoende is afgekoeld.
- Kokosnootolie: Als de poten al wat gebarsten zijn, kun je de pijnlijke plekken ook insmeren met kokosolie. In de winter vormt de olie een beschermlaagje voordat u gaat wandelen, zodat het strooizout niet in de poten kan dringen.
- Wees voorzichtig met vaseline: de vette zalf helpt wel tegen ontstoken poten, maar het risico bestaat dat uw hond de zalf likt en dus opeet. Wees u er daarom van bewust dat wondzalven met vaseline ook bittere stoffen bevatten die het likken van de huid onaangenaam maken. Anders moet u hondensokken over de poten trekken, zodat uw hond de zalf niet kan likken.
Poten likken – moet ik naar de dierenarts?
Als uw harige vriend af en toe zijn poten likt, is dat geen probleem. Let wel op hoe vaak de hond gelikt wordt en of u nog andere bijzonderheden opmerkt. Vooral als u vermoedt dat uw huisdier een verwonding, allergie of parasieten heeft, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Dit geldt vooral als de poten al ontstoken zijn, bloeden of als uw hond niet meer kan lopen.