Oorontsteking bij honden: huismiddeltjes of dierenarts?

Knijpen, jeuken en pijn – oorpijn is vervelend! Als uw harige vriend een oorontsteking heeft, is het tijd om actie te ondernemen! Terwijl de meeste honden last hebben van otitis externa, een ontsteking in de uitwendige gehoorgang, kunnen ook het binnenoor (otitis interna) en het middenoor (otitis media) door ontstekingen worden aangetast. Om ervoor te zorgen dat uw hond snel beter wordt, moet u de oorlog verklaren aan de ontsteking. Wij leggen uit hoe u een oorontsteking kunt herkennen, welke huismiddeltjes kunnen helpen en wanneer u naar de dierenarts moet gaan.

Symptomen van een oorontsteking bij honden

Symptomen van een oorontsteking bij honden

Als uw hond last heeft van een oorontsteking, moet u snel handelen. Uw harige vriend heeft waarschijnlijk pijn in zijn oor die niet vanzelf overgaat. Maar hoe weet u of uw harige vriend last heeft van een oorontsteking?

  • Schudt uw hond vaker dan normaal met zijn kop?
  • Kantelt hij zijn hoofd?
  • Krabt hij aan zijn oren?
  • Wil jouw lieverd niet meer aangeraakt worden aan de oren of het hoofd?
  • Duwt Bello zijn hoofd zijwaarts over de vloer?

Dit kunnen allemaal tekenen zijn van een oorontsteking bij honden. Als er ook een bruine, stinkende afscheiding uit de oorschelp komt, of als het oor gezwollen en rood is, dan is de diagnose vrijwel zeker. Tegenwoordig kunnen huismiddeltjes heel nuttig zijn. Als uw hond echter ook moeite heeft met horen, koorts heeft, lusteloos lijkt of niet meer eet, moet u onmiddellijk naar de dierenarts gaan!

Oorzaken van oorontstekingen bij honden

Als u vermoedt dat u een oorontsteking heeft, moet u zeker uw vertrouwde dierenarts om advies vragen. Met behulp van een wattenstaafje kan de arts precies bepalen waar de ontsteking vandaan komt. Oorontstekingen bij honden kunnen verschillende oorzaken hebben en moeten op verschillende manieren behandeld worden.

Bacteriën, virussen, schimmels, parasieten

Verschillende bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat uw hond een oorontsteking krijgt. Ook ongewenste gasten zoals teken, mijten en vlooien verspreiden zich graag in het oor en veroorzaken vervelende infecties.

verontreinigingen of vreemde voorwerpen

Ook vreemde voorwerpen of verontreinigingen zoals vuil of zand kunnen een oorontsteking bij honden veroorzaken. Als er eenmaal een ontsteking is opgetreden, kan deze gemakkelijk ontstaan ​​in de gevoelige oren van de hond.

Onjuiste reiniging

Als u de oren van uw viervoeter schoonmaakt met agressieve lotions of wattenstaafjes, kan dit leiden tot irritatie of ontsteking. Het beste is om altijd een milde oorreiniger te gebruiken.

voedselintoleranties

Hebt u onlangs het voer van uw huisdier veranderd of een nieuwe traktatie geprobeerd? Als Bello, Luna en co. het nieuwe voedsel niet goed verdragen, zijn oorontstekingen een veelvoorkomende immuunreactie.

Allergische reacties

Heeft uw viervoeter een allergie? Een allergische reactie kan ook de oorzaak zijn van een oorontsteking bij honden.

Behandeling van oorontsteking – wanneer helpen huismiddeltjes?

Er zijn verschillende manieren om een ​​oorontsteking bij honden te behandelen. Bij een milde ontsteking van de oorschelp (otitis externa) kunnen huismiddeltjes helpen, zoals tincturen van calendula, kamille, kokosolie, echinacea of ​​appelazijn. Er zijn veel verschillende recepten online beschikbaar. Verdun bijvoorbeeld appelazijn voor gebruik met water in een verhouding van 1:3. Doe het mengsel op een wattenschijfje en smeer het in het oor van de hond.

Deze huismiddeltjes kunnen helpen tegen oorontstekingen

Huismiddeltjes voor de behandeling van oorontstekingen bij honden

kamille

Kamille heeft een gunstige werking en helpt niet alleen tegen maagpijn, maar ook tegen oorontstekingen bij honden. Doe een paar druppels kamillethee (gemaakt van verse kamille) op een wattenschijfje en maak hiermee voorzichtig de oren van uw hond schoon. Kamille heeft een kalmerende werking en lost oorsmeer op.

goudsbloem

Goudsbloem, ook wel calendula genoemd, is ook een bewezen huismiddeltje in de strijd tegen ontstoken hondenoren en is verkrijgbaar als tinctuur of zalf.

Tea tree olie

Tea tree olie kan helpen bij ontstoken oren van honden en kan helpen bij het bestrijden van bacteriën. Masseer de olie na het aanbrengen zachtjes in de oren van uw hond. Het beste is om het te verdunnen met een beetje water.

appelazijn

Appelazijn kan helpen de oorontsteking van uw harige vriend te verlichten. Let op: Verdun de appelazijn met water, zodat het zuur de gevoelige oren niet nog meer belast.

kokosolie

Kokosnootolie heeft een verzachtende werking op geïrriteerde oren van honden. Gebruik opnieuw een wattenschijfje om de kokosolie aan te brengen. Masseer het vervolgens zachtjes in. Kokosolie heeft ook een voedende werking.

Homeopathie en vrij verkrijgbare medicijnen

Naast de klassieke huismiddeltjes zijn er ook vrij verkrijgbare medicijnen zoals Traumeel of Echinacea-bolletjes die uw hond homeopathisch kunnen helpen. De medicinale plant Echinacea, beter bekend als rode zonnehoed, zou een ontstekingsremmende werking hebben.

Oorontsteking bij honden – wanneer moet u naar de dierenarts?

Een oorontsteking bij een hond wordt onderzocht door een dierenarts

Als er na een of twee dagen geen verbetering optreedt, ga dan naar de dierenarts! Als u vermoedt dat er sprake is van meer dan een lichte oorontsteking, moet u zo snel mogelijk een afspraak maken met uw arts. Wanneer u de dierenarts bezoekt, wordt er een uitstrijkje gemaakt om de oorzaak van de pijn te bepalen en om te bepalen welke medicijnen, zalven of druppels uw harige vriend kunnen helpen. Vaak wordt aan het begin van de therapie een grondige reiniging door de behandelende dierenarts gepland. Wij leggen u graag uit waar u in de toekomst op moet letten bij het schoonmaken van de oren van uw hond.

Oorontsteking – preventie en oorverzorging

Voorkomen van oorontstekingen bij honden

Om een ​​vervelende oorontsteking te voorkomen, moet u de oren van uw harige vriend regelmatig controleren en verzorgen. Positief neveneffect: U kunt vroegtijdig herkennen of er een oorontsteking op komst is. Hier zijn enkele tips die u kunnen helpen bij de verzorging van uw oren:

Regelmatige controles

Controleer de oren van uw huisdier minimaal één keer per week. Hierdoor kunnen vreemde voorwerpen of kleine irritaties worden opgespoord voordat het te laat is.

oren schoonmaken

Behandel als voorzorgsmaatregel de oren van uw huisdier met een milde oorreiniger. Zo kunt u kleine afzettingen en oorsmeer verwijderen voordat ze vast komen te zitten. Zorg ervoor dat u alleen milde reinigingsmiddelen gebruikt die gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten om irritatie te voorkomen. Onze natuurlijke oorreiniger met bijvoorbeeld kamille, goudsbloem en propolis kan ook worden gebruikt bij mijt of lichte infecties.

Blijf van wattenstaafjes af!

Gebruik een geschikte oorreiniger en een schone doek wanneer u de oren van uw hond schoonmaakt. Gebruik geen wattenstaafjes of andere voorwerpen om uw oren schoon te maken. In het ergste geval duwt u het oorsmeer of andere afzettingen nog dieper in het oor of beschadigt u het trommelvlies.

Oefenen, oefenen, oefenen

De oren van uw harige vriend zijn erg gevoelig. Daarom kan schoonmaken voor uw hond een beetje onaangenaam zijn. Associeer het schoonmaken van de oren met iets positiefs en beloon uw huisdier door hem veel te aaien en lekkers te geven.

verzorging in de oren

Laat de oren van uw harige vriend alleen trimmen door een ervaren hondentrimmer of een vertrouwde dierenarts. Ga jezelf niet snijden. Hierdoor bestaat het risico dat de beschermende barrière tegen vuil en vreemde voorwerpen kapotgaat. Dan zal de volgende oorontsteking het niet zo moeilijk hebben.

Houd je oren droog

Is jouw viervoeter een echte waterrat? Dan moet u vooral letten op een ontsteking in het oor van de hond. Droog de oren van uw huisdier voorzichtig na het baden of zwemmen om te voorkomen dat er water in de oren komt.

Conclusie

Toedienen van medicatie tegen oorontsteking bij honden

Een oorontsteking is geen grap! In het ergste geval verspreidt de ontsteking zich en kan uw hond zijn gehoor of evenwichtsgevoel verliezen. Ook meningitis of verlamming van de aangezichtszenuw is mogelijk. Een oorontsteking die niet goed of niet behandeld wordt, kan blijvende schade aanrichten bij uw viervoeter. Daarom is het beter om vroeg dan laat naar de dierenarts te gaan!

Aanbeveling voor jou