Roos bij honden: is een droge huid de oorzaak?

Als u kleine witte puntjes in de vacht van uw hond ziet, is de kans groot dat het roos is. De dode huidcellen zijn echter geen reden tot bezorgdheid. Roos kan verschillende oorzaken hebben en veel daarvan zijn volkomen ongevaarlijk. Wat zijn de oorzaken en wanneer moet je naar de dierenarts? Tijd voor een overzicht!

Hulp! Waar krijgen honden roos?

Schubbenvacht van een hond

Kleine witte schubben in de vacht van uw viervoeter zijn in eerste instantie volkomen normaal. Roos is niets meer dan dode huidcellen. De huidcellen vernieuwen zich regelmatig en oude huidcellen worden afgestoten. Elke hond heeft wel eens last van roos en meestal verdwijnt dit vanzelf.

Als uw viervoeter echter veel last heeft van roos of als het heel vaak voorkomt, moet u op zoek gaan naar de oorzaak. Dit geldt des te meer als u andere veranderingen bij uw harige vriend opmerkt.

Mogelijke oorzaken van roos bij honden

Er kunnen veel redenen zijn waarom uw viervoeter roos in zijn vacht heeft. Vaak spelen externe factoren een rol, maar soms spelen ook voeding of mentale stress een rol.

Droge huid

Roos ontstaat meestal als uw hond ook last heeft van een droge huid. De verklaring is heel eenvoudig: een droge huid veroorzaakt vervelende jeuk. Bello, Luna en Co krabben zich aan de droge plekken, de dode huidcellen komen los en komen in de vacht terecht.

verwarmen van lucht in de winter

Heeft uw huisdier last van roos zodra u in de herfst de verwarming aanzet? Als u deze vraag met “ja” kunt beantwoorden, reageert uw hond waarschijnlijk op het gebrek aan vochtigheid in huis.

afstoten

Hond heeft roos door vachtverandering

Als uw hond bij de eerste zonnestralen van de lente langzaam zijn wintervacht verliest, kan er ook roos ontstaan. De huid bereidt zich ook voor op de seizoenswisselingen en stoot oude cellen af.

Nieuw of onjuist dieet

Heb je onlangs een nieuw gerecht geprobeerd? Elk voedingsmiddel is anders samengesteld en heeft andere ingrediënten en voedingswaarden. Wanneer belangrijke voedingsstoffen ontbreken, kan er roos ontstaan ​​door een tekort. Dit geldt vooral voor oudere honden.

Roos bij puppy's

Roos bij puppy's: puppy's liggen onder een deken

Bij puppy's is roos geen reden tot bezorgdheid. De kleine viervoeters zijn volop in de groei en ook hun voeding moet nog tot rust komen. Zolang uw kleine gezinslid geen andere klachten heeft, is roos bij puppy's volkomen normaal en verdwijnt het na verloop van tijd vanzelf.

Te vaak of verkeerd verzorgen

Wast u uw hond vaak? Dan is de kans groot dat de huid en vacht van uw viervoeter overbelast zijn. Was uw harige vriend niet te vaak en laat de vacht daarna aan de lucht drogen. Gebruik alleen speciale shampoos die geschikt zijn voor honden. Conventionele shampoos hebben een andere pH-waarde, vernietigen de natuurlijke beschermende functie van de vacht en drogen de huid uit.

verhuizen, nieuwe omgeving, stress

Bent u onlangs verhuisd? Of heb je nieuwe huisgenoten of huisdieren? Ook psychische oorzaken zoals stress kunnen leiden tot een verhoogde vorming van roos.

Allergieën, huidziekten, parasieten

Bepaalde ziektes of allergieën veroorzaken ook roos en een droge huid. Ook mijten, vlooien en andere ongewenste gasten kunnen een trigger zijn. Als u dit vermoedt, ga dan naar de dierenarts!

Roos en droge huid – tips en huismiddeltjes om te proberen

Roos ontstaat meestal als uw harige vriend ook een droge huid heeft. U dient echter direct naar de dierenarts te gaan als uw harige vriend andere symptomen vertoont, als de huid al bloederig is of als er kale plekken zijn ontstaan. Als uw huisdier zich normaal gedraagt, afgezien van de roos, kunt u de volgende tips proberen:

Borstel de vacht

Regelmatige vachtverzorging is essentieel. Dit omvat ook het borstelen van de vacht. Hierdoor wordt niet alleen de roos uit de vacht verwijderd, maar wordt ook de bloedsomloop gestimuleerd en de celvernieuwing versneld. Gebruik tijdens de vachtwisselperiode regelmatig de borstel om uw viervoeter te ondersteunen tijdens de vachtwissel. Zorg ervoor dat het borsteltje zacht en flexibel is, zodat uw huid niet geïrriteerd raakt.

Poten verwijderd van conventionele shampoos

Zo nu en dan moet uw viervoeter gewassen worden. Gebruik geen gewone shampoo voor uw harige vriend. Deze producten bevatten meestal zeep, parfum en andere toevoegingen en veroorzaken irritaties en allergieën. Gebruik neutrale hondenshampoos of onze douchetabletten. Ze zijn parfum- en geurvrij en verzorgen de vacht zonder de natuurlijke beschermende functie ervan te verstoren. De douchetabletten verwijderen bovendien de geurtjes die uw viervoeter tijdens al zijn avonturen in zijn vacht heeft verzameld.

Let op de luchtvochtigheid

Als u vooral in de winter last heeft van roos, dan droogt de verwarmingslucht de huid van uw viervoeter waarschijnlijk uit. Zet een luchtbevochtiger neer om te voorkomen dat de huid van uw huisdier verder uitdroogt. Als u die niet hebt, zet dan kommen met water bij de verwarming en ventileer de ruimte een paar keer per dag. Een aangename luchtvochtigheid is ook gunstig voor alle bewoners van het huis.

Verzorging van de huid van de hond

Als uw hond een droge huid heeft, zijn speciale sprays ideaal om de huid te hydrateren. Onze Skin Care Pro Spray tegen een droge en schilferige huid is hiervoor ideaal. Dankzij de natuurlijke ingrediënten ontstaat er geen verdere irritatie van de huid en dankzij de spraykop kun je zelfs de meest pluizige vacht behandelen. Geef de droge huid van uw viervoeter voldoende vocht en verzorging. Dag jeuk!

zalmolie als veevoeradditief

Let bij het kiezen van voer op dat het alle voedingsstoffen bevat die uw huisdier nodig heeft. Een gebrek aan voedingsstoffen kan ook leiden tot roos. Zalmolie bevat bijvoorbeeld meervoudig onverzadigde omega-vetzuren, versterkt de huid, vacht en botten en smaakt superlekker. Hmmm!

pootverzorging

Vermoedt u dat een allergie de oorzaak is van de roos? Spoel de poten van uw harige vriend na het wandelen kort af met schoon water. Zo voorkom je dat bepaalde grassen of stuifmeel in de hondenmand terechtkomen. Waar u op moet letten als u een allergie vermoedt, leest u in ons gerelateerde blogbericht “ Allergieën bij honden ”.

Mijn hond heeft roos - moet ik naar de dierenarts?

Zoals u ziet, kunnen er veel verschillende redenen zijn waarom uw viervoeter last heeft van roos. Gelukkig zijn de meeste hiervan ongevaarlijk en verdwijnen ze snel. Als uw huisdier slechts af en toe last heeft van roos, hoeft u zich geen zorgen te maken. Probeer onze tips en de roos zal snel vergeten zijn.

Als u echter de volgende symptomen of gedragingen bij uw harige vriend opmerkt, dient u onmiddellijk een afspraak met de dokter te maken:

  • Uw hond heeft regelmatig last van veel roos
  • De huid van uw harige vriend is ontstoken
  • De huid is bloederig of er zijn korstjes gevormd
  • Uw hond heeft kale plekken in zijn vacht
  • Uw hond krabt zich vaak
  • Uw hond gedraagt ​​zich anders dan normaal
  • Iemand anders in uw familie heeft huidproblemen

Roos en droge huid – meestal geen reden tot bezorgdheid

Samengevat: Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een droge huid of roos bij uw hond. De meeste daarvan zijn ongevaarlijk. U hoeft dus niet in paniek te raken als u een paar weegschalen tegenkomt. Houd uw hond echter goed in de gaten. Als u verdere gedragsveranderingen opmerkt, moet u naar de dierenarts gaan.

Aanbeveling voor jou