Winter met een hond: waar je op moet letten

Wandelingen in de sneeuw en gezellige avonden in de hondenmand – de winter kan een zeer ontspannende tijd zijn voor onze viervoeters. Er zijn echter een paar dingen waar u rekening mee moet houden wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt. In onderstaande gids vertellen wij u hoe u samen met uw viervoeter ontspannen en vooral gezond de koude tijd van het jaar doorkomt.

Met de hond wandelen in de winter

Ook in de winter hebben onze viervoeters beweging nodig. Maar de dagen worden korter en de temperaturen dalen. Er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden, vooral wanneer u in het donker of in de sneeuw wandelt.

Kan mijn hond verkouden worden?

Hebben honden het koud in de winter? Een hond met een sjaal om

Warme truien, thermisch ondergoed, winterlaarzen – in de winter kleden wij mensen ons warmer, dat is duidelijk. Maar hoe zit het met onze viervoeters? Hoewel honden een dikke vacht hebben, zijn sommige rassen gevoeliger voor kou. Kleine hondenrassen zijn bijzonder gevoelig, omdat ze hun eigen lichaamstemperatuur niet goed kunnen regelen. Ja, ook onze viervoeters hebben het koud als het té koud is. Kleine honden hebben het al koud bij temperaturen vanaf tien graden, terwijl grotere honden met een dikke vacht pas problemen krijgen bij -15 graden.

Winterjas voor honden – modieuze gimmick of nuttig?

Een hond met een winterjas

Als hondenbezitters gevraagd wordt naar winterkleding voor hun trouwe viervoeter, beginnen ze vaak te lachen. Bij koude temperaturen is het voor sommige hondenrassen echter een goed idee om buiten een trui of winterjas te dragen. Dit heeft niets te maken met modebewustzijn, maar met het beschermen van uw viervoeter tegen de kou.

Warme kleding is ideaal in de winter, vooral voor oudere honden of honden met een verzwakt immuunsysteem. Hetzelfde geldt voor kortharige honden en puppy's: zonder ondervacht wordt het tijdens de dagelijkse wandeling snel koud en kun je gemakkelijk verkouden worden. Als u kiest voor winterkleding, let dan op het materiaal en de bewegingsvrijheid van uw hond.

Het materiaal moet warm en waterafstotend zijn, maar mag de bewegingsvrijheid van uw viervoeter niet te veel beperken. Je hebt geen behoefte aan franje zoals mooie capuchons; die zijn voor de meeste viervoeters alleen maar irritant.

Wees voorzichtig in het donker

Hoe korter de dagen worden, hoe minder gelegenheid u heeft om overdag te wandelen. In de winter is het motto, ondanks de “brrww” en de duisternis: Ga de deur uit! Let op uw veiligheid. Gebruik een halsband met ledlampjes of bevestig reflectoren aan de vacht van de hond. Draag ook reflectoren, zodat u goed zichtbaar bent. In het donker is het het beste om uw hond aangelijnd te houden. Zo heeft u meer controle en kunt u sneller reageren.

verzorging in de winter

Of het nu regent of sneeuwt: onze viervoeters komen in de winter vaak met een natte vacht thuis. Natuurlijk hoeft het pluizige beestje niet elke keer gewassen te worden: een rondje wrijven met een handdoek is voldoende. En dan: op naar het warme mandje! Zorg ervoor dat uw viervoeter niet doorweekt en bevroren door het huis loopt. Ook onze harige vrienden kunnen verkouden worden. Een kruik, een speltkussen, een warme plek bij de verwarming of een lekker dekentje zijn in de winter onmisbaar na het uitlaten van de hond.

Verzorging van de poten: wees voorzichtig met strooizout!

Strooizout helpt op gladde dagen, maar veroorzaakt gebarsten en geïrriteerde poten bij onze viervoeters. En: het likken van poten na een wandeling leidt vaak tot maagproblemen vanwege het ingenomen zout. Au! Om dit te voorkomen, is het raadzaam om de poten voor en na een wandeling te verzorgen. Smeer de poten in met wat vaseline of olijfolie voordat u gaat wandelen. Hierdoor ontstaat een klein beschermlaagje en hecht het strooizout minder goed.

Na het uitlaten van de hond: Was de poten met lauw water en droog ze grondig af. En dan: wees voorzichtig! Bekijk ons ​​blogartikel “ Hond likt poten ”. Hier vindt u nog meer nuttige tips. Natuurlijk hebben we ook een geweldig hulpje voor de pijnlijke pootjes. Onze Ouch Balm verzorgt vermoeide, pijnlijke poten totdat ze weer zacht zijn als een puppy. Als uw harige vriend ernstige problemen heeft met strooizout, kunnen hondenschoenen ook een oplossing zijn. Voor de meeste viervoeters is het verzorgen van de poten voldoende.

Heeft mijn hond meer voer nodig in de winter?

In de winter hebben honden meer energie nodig om hun lichaamstemperatuur constant te houden. De meeste honden bewegen echter minder tijdens het koude seizoen. In de meeste gevallen is deze aanpassing niet nodig, integendeel. Als Bello, Luna en co. meer van het gezellige type zijn en in de winter graag de hele dag voor de open haard liggen, is het winterse vet niet ver weg. Zorg ervoor dat uw hond ook in de winter voldoende beweging krijgt.

Bij kleinere honden of kortharige honden zonder ondervacht ligt de situatie anders. Omdat ze meer energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden, kan een grotere hoeveelheid voer nuttig zijn. Als u niet zeker weet hoeveel voer u uw kat moet geven, kunt u het beste uw dierenarts raadplegen.

Mag mijn hond sneeuw eten?

Mogen honden sneeuw eten?

Sommige honden raken helemaal opgewonden bij het zien van witte sneeuw en beginnen het op te eten. Denk je dat het gewoon water is? Ja en nee! Sneeuw is op zichzelf niet giftig voor uw harige vriend, maar de kou kan wel vervelende maagproblemen veroorzaken. Als uw huisdier een gevoelige maag heeft, kan hij ook last krijgen van diarree en braken als gevolg van sneeuwgastritis. Als de sneeuw ook nog gezouten wordt, lijden ook de nieren. Zorg er dus voor dat uw hond geen sneeuw eet.

Aanbeveling voor jou