Artrose bij paarden – oorzaken, behandeling en preventie
Diagnose artrose – een grote schok voor veel ruiters en paardenbezitters. Maar wat is artrose precies en wat kun je eraan doen? Tijd voor een overzicht van oorzaken, diagnose en behandeling, maar ook tips voor preventie. Omdat het in het ideale geval zo is dat uw paard in de eerste plaats niet ziek wordt.
Artrose – wat is het eigenlijk?
Artrose is een gewrichtsziekte die meestal geleidelijk ontstaat. Typische vormen van artrose bij paarden zijn spat, hielbeenaandoeningen en hoefkatrolontsteking. Artrose komt vaak voor bij paarden met een zware belasting van de gewrichten. De ziekte kan echter elk paard treffen, ongeacht ras, leeftijd of trainingsstatus. Artrose is een chronische degeneratieve ziekte van de gewrichten. Dat wil zeggen dat de ziekte langer duurt, een geleidelijk ziekteverloop kent en onomkeerbaar is. De schade aan het gewricht kan niet worden teruggedraaid.
Waarvoor dienen gewrichten?
Artrose is de meest voorkomende gewrichtsziekte en ze zijn buitengewoon belangrijk voor het lichaam van het paard. De gewrichten verbinden de afzonderlijke botten met elkaar. Hierdoor kan uw paard bewegen. Het kraakbeen zit in het gewricht zelf en fungeert als schokdemper voor de afzonderlijke botten. Hierdoor blijven de botten beweeglijk en schuren ze niet tegen elkaar. Als het kraakbeen intact is, kan uw lieveling soepel en zonder problemen rennen. Om dit te behouden, heeft het kraakbeen verschillende voedingsstoffen nodig, omdat het regelmatig moet worden vernieuwd. Deze voedingsstoffen zijn aanwezig in de synoviale vloeistof. Bij hoge stress kan extra voer worden gegeven. Als het kraakbeen niet kan regenereren of versleten is, ontstaan er gewrichtsproblemen en schuren de botten langs elkaar. Dit heeft een aanzienlijke impact op de mobiliteit van uw paard.
Voedingsstoffen ter ondersteuning van kraakbeen
Als uw paard geblesseerd raakt of als de gewrichten overbelast raken, worden de cellen in het kraakbeen actief en proberen ze de schade aan het kraakbeen te herstellen. Hiervoor hebben de cellen de afzonderlijke kraakbeencomponenten nodig. Als deze ontbreken en de schade aan het kraakbeen niet gecompenseerd kan worden, treedt er slijtage of verlies van het kraakbeen op. Daarom is het belangrijk dat de belangrijkste voedingsstoffen, waaronder de voedingsstoffen voor de vorming van kraakbeen, in de aanvullende voeding van uw paard zitten.
Oorzaken van artrose bij paarden
Als het gaat om de vraag waar artrose vandaan komt, zijn er verschillende oorzaken. Vaak zijn dit:
- Overbelasting van de gewrichten door overmatige lichaamsbeweging of overgewicht
- onjuiste hoefposities
- aangeboren afwijkingen
- onjuiste of ontoereikende voeding
- verkeerde slijtage van de gewrichten
- een acute gewrichtsblessure die nog niet genezen is
- gewrichtsafwijkingen en gewrichtsziekten
- kraakbeen veranderingen
- verkeerd beslagen hoeven
Vaak is er sprake van een combinatie van meerdere oorzaken die tot de ziekte leiden.
Symptomen – hoe manifesteert artrose zich bij paarden?
Artrose ontstaat geleidelijk en wordt daarna erger. In het begin herkennen veel paardeneigenaren de ziekte niet eens, omdat de eerste tekenen nauwelijks zichtbaar zijn. Als de gewrichtsblessures verergeren, uit zich dat vaak in kreupelheid en een doffe gang. Paarden raken meestal het meest kreupel na een periode van rust. Pas na verloop van tijd verbetert het lopen geleidelijk.
Soorten artrose bij paarden – verschillende symptomen
Artrose kan in verschillende gewrichten van het paardenbeen voorkomen. Veelvoorkomende plekken zijn het enkelgewricht (spatella), het kroon- of kootbeen (schelp) of de hoef (hoefkatrolontsteking). Afhankelijk van het gewricht dat door artrose is aangetast, kunnen het verloop van de ziekte en de symptomen enigszins verschillen. Zo is hoefkatrolontsteking vaak te herkennen aan haperende of verkorte gangen, of in het geval van het schild aan een vermindering van de belasting van de voorbenen. Bij spat is pijn in het enkelgewricht ook zichtbaar als eerste teken van beginnende artrose. De aangetaste gewrichten kunnen warm of gezwollen zijn. Veel paarden zijn ook gevoelig voor pijn bij aanraking.
Hoe herken ik artrose bij paarden?
Het begin van artrose is moeilijk te herkennen. Als uw paard niet graag beweegt, kan dit een eerste teken zijn. Als u pijn ervaart bij het lopen, kreupelheid of andere veranderingen in de beweging, dient u contact op te nemen met een dierenarts. Hoe eerder u artrose bij uw viervoeter ontdekt, hoe beter.
De diagnose artrose
Als u uw dierenarts vertelt dat u artrose vermoedt, zal hij of zij een aantal tests uitvoeren. Er zijn verschillende manieren om artrose te diagnosticeren. De dierenarts zal eerst de algemene gezondheid en trainingsstatus van uw paard onderzoeken. Hierbij hoort ook een kreupelheidsonderzoek. Uw paard zal op verschillende ondergronden stappen en draven en zal ook individuele buigtesten van zijn benen moeten uitvoeren. Bloedonderzoek of röntgenfoto's kunnen nodig zijn om de ziekte en de omvang ervan vast te stellen. Afhankelijk van hoe ver de ziekte gevorderd is, zijn er verschillende diagnostische procedures nodig.
Artrose in de winter
Veel paarden die last hebben van artritis, hebben een hekel aan beweging. Wie zou er nu willen draven als de eerste stappen na een periode van rust bijzonder pijnlijk zijn vanwege de slijtage van de gewrichten? Vooral in de koude maanden is dit gebrek aan beweging merkbaar. De koudere temperaturen vertragen de stofwisseling en verminderen de bloedcirculatie naar de benen. Bovendien worden paarden in de winter minder verplaatst, waardoor de pijn nog erger kan worden. Daarom is het belangrijk dat u, zeker in de winter, extra aandacht besteedt aan voldoende beweging.
De behandeling van artrose
Als uw paard eenmaal artrose heeft, kunt u niets meer doen aan de ziekte zelf. De schade aan de gewrichten is onomkeerbaar. Voor paardeneigenaren is de diagnose vaak een grote schok. Maar je kunt wel invloed uitoefenen op de verdere ontwikkeling van de ziekte en zo het proces vertragen. Veel paarden hebben last van artritis, maar kunnen nog wel bereden worden. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe eerder u met de behandeling kunt beginnen.
Belangrijk bij de behandeling van artrose: Niets helpt zonder de dokter! Artrose kent vele vormen en de snelle en correcte behandeling direct na de diagnose bepaalt hoe de ziekte zich ontwikkelt. Experimenteer dus niet zelf, maar neem direct contact op met uw dierenarts en laat u adviseren. De behandeling bestaat uit een combinatie van beweging, goede voeding en medicatie.
Beweging, beweging, beweging!
Bewegen is zo belangrijk bij artrose! Ook al heeft je paard in het begin pijn bij het rennen, de benen moeten toch bewogen worden en er moet bloed stromen. Zorg ervoor dat u voldoende opwarmtijd in uw stap heeft en vermijd krappe bochten, sprongen of zware oefeningen voor uw gewrichten. Bespreek met uw dierenarts welke bewegingen of oefeningen geschikt zijn voor uw viervoeter en welke u uit uw trainingsplan kunt schrappen.
extra kilo's verliezen
Als uw paard goed gevoed is of in de winter vet heeft opgebouwd, kan dit een groot probleem zijn voor paarden met artritis. Het extra gewicht belast de gewrichten bijzonder zwaar. Een feestmaal voor artritis. Dit kan het zelfs erger maken.
voedingssupplementen
Bepaalde aanvullende voeding kan de gewrichten van uw paard ondersteunen. Bepaalde toevoegingen stimuleren de aanmaak van kraakbeen. Kijk naar ingrediënten zoals duivelsklauw, MSM of glucosamine. Ze staan bekend om hun kraakbeenbevorderende effecten.
therapieën en medicijnen
Afhankelijk van het stadium van artrose zijn er verschillende medicijnen die uw paard kunnen helpen. Sommige verlichten de gewrichten en helpen bij de opbouw van kraakbeen, andere verlichten de pijn van uw paard. Overleg altijd met uw dierenarts welke medicijnen geschikt zijn voor uw viervoeter. Ontstekingsremmende crèmes of injecties met hyaluronzuur kunnen helpen. Er zijn ook verschillende behandelmethoden voor botsplinters. Stamceltherapie, autologe bloedtherapie en zelfs bloedzuigers: er zijn veel alternatieve en potentieel nuttige benaderingen om uw paard te helpen.
Geschikte hoefijzers
Paarden moeten altijd de juiste hoefijzers hebben – dat weten we zelf ook: als de hoefijzers niet passen, kunnen we niet goed lopen. Zeker in het geval van artritis moet u met uw dierenarts en hoefsmid overleggen of uw viervoeter speciale hoefijzers nodig heeft. Dit is vooral belangrijk bij hoefkatrolontsteking of naviculaire dysfunctie.
behandeling met warmte
Wees altijd voorzichtig bij warmtebehandelingen en raadpleeg uw dierenarts. Als uw huisdier pijn heeft, kan een warmtebehandeling heel heilzaam zijn en de pijn enigszins verlichten. Als er echter nog steeds sprake is van een acute infectie in de gewrichten, zal hitte de infectie alleen maar verergeren. Praat eerst met een dierenarts die u vertrouwt en behandel het probleem niet zelf zonder eerst een dierenarts te raadplegen.
Artrose – reden voor euthanasie?
De diagnose artrose is verschrikkelijk voor paardeneigenaren en de gedachte dat de behandeling niet aanslaat en het geliefde paard alleen nog maar met pijn kan lopen, is ondraaglijk. Maar de diagnose is geen reden om een paard meteen te laten inslapen. Hoewel de ziekte niet te genezen is en een levenslange behandeling vereist, zijn er veel manieren om de gewrichten te ontlasten en het paard te ondersteunen door middel van beweging, voer en medicatie. Verspil geen tijd en laat direct een behandelplan opstellen.
Artrose bij paarden voorkomen
Bij elke beweging heeft uw paard intacte en goed gesmeerde gewrichten nodig. Als u aandacht besteedt aan de vorming van kraakbeen en de gewrichten van uw huisdier, kunt u artrose voorkomen. De volgende punten zijn essentieel:
Voldoende mineralen
Vooral in de eerste jaren ontwikkelt en groeit het paardenlichaam. De juiste voeding is belangrijk voor een goede ontwikkeling van botten en gewrichten. Dit geldt niet alleen voor gespeende paarden, maar ook voor jonge paarden: de meeste paarden zijn pas volgroeid als ze vijf jaar oud zijn en moeten tijdens hun groei worden ondersteund met voedingsstoffen. Een goede voorziening met mineralen is vooral belangrijk, zodat uw viervoeter sterke pezen, banden en gewrichten heeft.
aanvullend voer
Niets werkt zonder goed gesmeerde gewrichten. Daarom kan bijvoeding nuttig zijn tijdens sportactiviteiten. Geef uw paard belangrijke ingrediënten, zodat de gewrichten niet overbelast raken en slijten. Onze Joint Liquid voorziet uw paard van veel belangrijke voedingsstoffen.
overbelasting
Een van de belangrijkste oorzaken is overbelasting van de gewrichten. Zorg ervoor dat u tijdens de training voldoende warming-upfases in uw tempo inbouwt. Zorg ook voor afwisseling en train niet alleen individuele spiergroepen en gewrichten.
Bent u actief in de wedstrijdsport of traint u veel met uw viervoeter? Bij sporten als springen, dressuur of westernrijden worden de gewrichten soms zwaar belast. Zorg voor de juiste training, optimale toevoer van voedingsstoffen en ook de juiste hoefijzers. Blijf altijd in contact met uw trainer en arts. Regelmatige controles helpen u om gewrichtsproblemen in een vroeg stadium te identificeren.
Regelmatige bezoeken aan de hoefsmid
Als het om de gezondheid van uw paard gaat, moet u naar professionals luisteren, en dat geldt ook voor de hoefverzorging. Breng uw paard regelmatig naar de hoefsmid. Daar kunt u ook vaststellen of de hoeven van uw paard gelijkmatig slijten, of dat ze scheef of naar binnen gebogen lopen.
Gewicht verminderen
Overgewicht legt extra druk op de gewrichten van uw paard. Houd daarom altijd het gewicht van uw paard in de gaten.
herstellen van blessures
Als uw paard geblesseerd is en een rustperiode voorgeschreven heeft gekregen, houd u daar dan aan. Vooral blessures aan gewrichten die niet goed genezen, kunnen leiden tot artrose. Begin de training langzaam en laat uw dierenarts in het begin naar de gewrichten kijken.
Kreupelheid serieus nemen
Elk paard kan wel eens zijn enkel verzwikken, zijn enkel licht verdraaien of een beetje onregelmatig lopen. Dit kan allerlei oorzaken hebben en vaak is er geen ernstige oorzaak aan te wijzen. U moet echter wel rekening houden met kreupelheid, een stroeve gang of ander vreemd gedrag van uw huisdier. De basisregel is: het is beter om de dierenarts één keer te vaak te bellen dan één keer te weinig. Als u de eerste tekenen van artrose bij uw paard opmerkt, dient u zeker uw dierenarts te raadplegen. Als u gewoon door blijft trainen, loopt u in het ergste geval het risico een vervelende gewrichtsblessure op te lopen.
Rijden met artrose
Betekent de diagnose artritis het einde voor uw rijpaard? Normaal gesproken niet. Afhankelijk van de vorm en het verloop van de artrose moet u echter met een aantal aspecten rekening houden. Vraag uw dierenarts welke beweging geschikt is voor u en uw huisdier. Bij artrose zijn zware inspanningen meestal niet meer mogelijk. Maar ook een rij- of recreatiepaard met artrose kan met de juiste aanpassingen tot op hoge leeftijd pijnvrij bereden worden. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter u uw paard kunt ondersteunen.