Spieropbouwend paard – voerkeuze en gerichte training

520 verschillende spieren vormen meer dan 50% van het totale gewicht van uw paard – zonder spieren werkt niets. Maar hoe kun je jouw paard nu gericht ondersteunen, spieren opbouwen en hoe werken voeding, beweging en training samen om spieren op te bouwen?

Spieren – daar zijn ze verantwoordelijk voor

Een paard gebruikt zijn spieren tijdens het rijden

Zonder spierkracht geen stap voorwaarts, geen sprong over hindernissen, geen dressuurles en geen rit over weilanden en velden.

Goed ontwikkelde spieren zijn belangrijk voor de training samen, maar vooral voor de gezondheid van uw viervoeter. Zonder een goede spierontwikkeling kunnen er geen vloeiende bewegingen plaatsvinden. In het ergste geval loopt uw ​​paard stijf of blesseert hij zichzelf als er te weinig spieren zijn. Daarom is een goede spieropbouw een absolute must voor elk paard.

paardenspieren

Jouw paard heeft bijna 520 verschillende spieren. Ze zijn verdeeld over verschillende spiergroepen: hartspier, glad spierweefsel en skeletspierweefsel. De hartspier is verantwoordelijk voor het gehele bloedsomloopstelsel van het paard en pompt tot wel 180 liter bloed per minuut door het lichaam van het paard. De gladde spieren worden ook wel viscerale spieren genoemd en bevinden zich in de inwendige organen of bloedvaten. De skeletspieren zijn verantwoordelijk voor de motoriek. Als we het hebben over spieropbouw bij paarden, kijken we naar de skeletspieren.

Spieren opbouwen – waar moet je op letten?

Spieropbouw bij paarden: foto van een paard in de trainingshal

Paardenspieren hebben beweging, een uitgebalanceerde voeding en een goed trainingsplan nodig.

Voor een gezonde spieropbouw bij paarden zijn drie bouwstenen van cruciaal belang: beweging, gerichte training en een passend dieet. De belangrijkste factor is echter tijd. Wij weten het zelf ook: het feit dat we twee weken lang sit-ups doen en proteïneshakes drinken, betekent niet dat we een sixpack hebben. Spieren opbouwen kost tijd en moet niet te snel gebeuren, omdat dit ook schadelijk kan zijn. Naast spieren moeten ook pezen en banden zich blijven ontwikkelen. Als je weinig tijd hebt en snel succes wilt, zul je je paard schaden. Als u de afzonderlijke bouwstenen afstemt op de individuele behoeften van uw paard, staat niets een langdurige en gezonde spieropbouw in de weg. Heeft uw paard bepaalde aandoeningen of blessures of weet u niet zeker wat de juiste voeding of training is? Betrek uw dierenarts en trainer erbij!

Voeding voor spieropbouw

Voeding voor spieropbouw bij paarden

Om de spieren van uw paard te laten groeien, heeft u de juiste voeding en eventueel supplementen nodig. Een combinatie van ruwvoer, krachtvoer en aanvullende voeding helpt uw ​​paard zijn spieren te ontwikkelen. We hebben de essentiële componenten van paardenvoeding voor spieropbouw op een rijtje gezet.

ruwvoer, krachtvoer, bijvoer

De basis voor een evenwichtige voeding is ruwvoer. Idealiter zou dit de hele dag beschikbaar moeten zijn of gedurende de dag gevoerd moeten worden. Door kwalitatief hoogwaardig ruwvoer krijgt uw paard waardevolle ruwe vezels binnen, die zorgen voor een goede spijsvertering. De juiste kwaliteit is hier echt een absolute must! Zonder kracht zijn er geen spieren. Vooral tijdens de training kan de energiebalans goed gedekt worden door zogenaamd krachtvoer. Naast ruwvoer en krachtvoer heeft uw paard ook vitaminen, sporenelementen en mineralen nodig. Hoewel zouten en mineralen voor alle paarden nuttig zijn, heeft een paard extra essentiële stoffen nodig om spieren op te bouwen. Deze zit in speciaal aanvullend voer. Met onze Biotin Liquid ondersteunt u uw huisdier met alle noodzakelijke vitaminen en mineralen voor spieropbouw.

koolhydraten

Om de spieren van uw paard te laten werken, hebben ze koolhydraten nodig. Een groot deel is al bedekt met ruwvoer. Afhankelijk van de intensiteit van de training is een koolhydraatsupplement ook noodzakelijk en nuttig.

eiwitten en aminozuren

Een voldoende hoeveelheid eiwitten in de voeding is een belangrijke bouwsteen voor de opbouw van spieren. Eiwitten moeten daarom dagelijks in het dieet van uw paard worden opgenomen, aangezien eiwitten niet kunnen worden opgeslagen, maar altijd beschikbaar moeten zijn. Aminozuren worden beschouwd als de bouwstenen van eiwitten en zijn noodzakelijk voor de opbouw van spieren. Met name essentiële aminozuren horen thuis in een goede aanvullende voeding, omdat ze

kunnen niet door paarden zelf worden geproduceerd. Tot de essentiële aminozuren behoren leucine, lysine, methionine, valine, isoleucine en histidine.

Olie voor uithoudingsvermogen

Het soort energiebronnen dat gevoerd wordt, hangt ook af van de vorm waarin paarden hun energie nodig hebben. Bij duursporten moet de energie over een langere periode beschikbaar zijn. Olie is hiervoor een geschikt supplement. Omdat paarden geen galblaas hebben, moet de olie gemakkelijk verteerbaar zijn en gedurende de dag in kleine hoeveelheden gegeven worden. Zo kan uw viervoeter de olie goed verteren en de energie optimaal benutten. Gebruik alleen hoogwaardige oliën, zoals lijnolie, zonnebloemolie of maïsolie. Op de lange termijn mag u niet meer dan 500 ml per dag voeren, anders kan het schade aan de lever en de darmen veroorzaken.

Suiker en zetmeel voor renpaarden

Ook suiker en zetmeel zijn geschikte energiebronnen, vooral voor atleten onder de paarden. Als er zeer snel energie beschikbaar moet zijn, zoals bij renpaarden, is energie in de vorm van suiker en zetmeel zeer geschikt. Deze vorm van koolhydraten is direct beschikbaar en geeft uw viervoeter een volledige boost.

Onze aanbeveling

productafbeelding

Een echte amino boost

Om spieren op een duurzame manier op te bouwen en spierverlies te voorkomen, heeft het lichaam van het paard aminozuren nodig. Alleen een paard dat voldoende wordt voorzien van de aminozuren L-theronine, L-lysine, DL-methionine, L-tryptofaan en L-carnitine kan zijn volledige prestatiepotentieel bereiken. Dit is precies waar spierkrachtpoeder om de hoek komt kijken. Het voorziet uw paard van alles wat goed is voor zijn spieren.

Meer informatie

Normale beweging is belangrijk voor de spieren

Een paard galoppeert over een weide

Naast gerichte trainingsoefeningen moet uw paard ook voldoende normale beweging krijgen. Regelmatige beweging is ook noodzakelijk om spieren op een gezonde manier te laten groeien. Altijd voluit trainen leidt tot overbelasting en spanning. Afhankelijk van het type houderij is dagelijkse beweging ook noodzakelijk voor het plannen van de voeding. Als uw paard al vers gras in de wei heeft gegeten of veel beweging in de open stal heeft gehad, dient u hier rekening mee te houden in het voerplan.

Training – afwisseling en veel pauzes

Om spieren te laten groeien, is gerichte training nodig. Naast voldoende beweging zijn ook overgangen, stangwerk, zijwaartse bewegingen en rek- en strekoefeningen goed voor de spieropbouw en vooral voor het versterken van de rugspieren.

Spieren opbouwen bij paarden – hoe lang duurt dat?

Hoe lang het duurt om spieren op te bouwen, hangt af van uw paard, uw huidige trainingsniveau en uw doelen. Als uw paard net terugkomt van een pauze vanwege een blessure, duurt het enkele maanden voordat het trainingsniveau weer op het niveau is van vóór de pauze. Als uw paard al goed getraind is en u wilt specifiek aan bepaalde spiergroepen werken, zult u sneller resultaat zien. Hoe snel een paard spieren opbouwt, hangt ook af van de algemene gezondheid en leeftijd van het paard. Concentreer je op gezonde spieropbouw op de lange termijn in plaats van op snel succes! Dit is duurzamer en gezonder voor uw viervoeter.

Trainen, trainen, trainen – drijf het tot het uiterste van je spieren

Training voor paarden om spieren op te bouwen

Om spieren te laten groeien, is gerichte training nodig. Naast voldoende beweging zijn ook overgangen en stangwerk goed voor de spieropbouw en vooral voor het versterken van de rugspieren. Plan altijd een sessie met rek- en strekoefeningen. Net als bij ons mensen lukt het opbouwen van gezonde spieren alleen met voldoende rek- en strekoefeningen voor en na de training.

speciaal geval van blessure pauze

Een paard is gewikkeld in een verband

Als uw paard door een blessure weer spiermassa begint op te bouwen, neem dan contact op met uw dierenarts. Afhankelijk van het type blessure en de duur van de pauze, moet een specifiek trainingsplan worden gevolgd. Daar hoort ook een speciaal voedingsplan bij. Als uw paard absolute boxrust heeft gekregen en de spieren zijn aanzienlijk verslechterd, kunt u niet direct met overgangen of cavaletti werken. In het ergste geval overbelast u uw paard en beschadigt u de toch al verzwakte spieren. Het is het beste om met uw dierenarts te praten voordat u met training of voeding begint.

spiergroei tijdens training

Om spieren te laten groeien, hebben ze een trainingsprikkel nodig. Dit geeft de spier het signaal dat deze moet groeien. Er is sprake van een trainingsprikkel als de prestatiegrens van een spier licht wordt bereikt of overschreden. Kleine prikkels in verschillende oefeningen stimuleren de spiergroei. Maar: pauzes tussen de individuele trainingen zijn verplicht. Plan altijd een sessie met rek- en strekoefeningen. Net als bij ons mensen lukt een gezonde spieropbouw alleen met voldoende rek- en strekoefeningen voor en na de training en tijd voor regeneratie. Hier zijn onze tips over waar je op moet letten tijdens de training:

Breng variatie in je training

Om de spieren de tijd te geven om te groeien, hebben de afzonderlijke spiergroepen pauzes nodig tussen gerichte trainingssessies. Tijdens deze pauzes kunt u echter wel andere spiergroepen trainen of aan de conditie van uw paard werken. Plan tussen de trainingssessies door ritten, wandelingen of longeeroefeningen. Train één spiergroep niet te lang of te vaak achter elkaar. Het paardenlichaam heeft af en toe rustpauzes nodig, zodat de spieren kunnen groeien. Het is beter om vaker in kleinere sessies te trainen dan twee keer per week drie uur. Geef uw viervoeter regelmatig rustdagen in de paddock.

Let op de signalen van uw paard

Zelfs met een goed trainingsplan met afwisseling en makkelijkere wandelingen, moet je altijd naar je paard luisteren. Net als mensen kunnen paarden last krijgen van spierpijn. Is het stijf, wil het op bepaalde plekken niet aangeraakt worden of gedraagt ​​het zich vreemd tijdens de voorbereiding op een training? Dit kunnen allemaal tekenen zijn van ernstige spierpijn. Bij sommige paarden leidt een plotseling ingevoerd trainingsplan ook tot stress – training is niet alleen een kwestie van fysieke fitheid, maar ook van mentale fitheid. Als u het gevoel heeft dat uw paard zijn grenzen bereikt, plan dan een dagje rust of een ontspannende wandeling.

Onderschat de stap niet

Als je denkt aan spieropbouw, denk je waarschijnlijk meteen aan draf-galopovergangen en moeilijke lessen met palen en cavaletti's. Spieropbouw begint allereerst met wandelen. Zonder overgangen, zonder bochten, gewoon rechtdoor, vooruit en omlaag. Op deze manier versterk je de conditie van je paard en zorg je ervoor dat alle spiergroepen in stap worden gebruikt en opgewarmd. Een warming-up in wandeltempo vormt sowieso de basis voor elke(!) training.

overgangen

Als het gaat om spieropbouw, zijn overgangen echte wonderwapens. Zorg ervoor dat uw paard soepel voorwaarts en neerwaarts beweegt en dat de overgangen vanuit de achterhand plaatsvinden. Het is niet de bedoeling dat uw paard gewoon door blijft sjokken in een sneller tempo. Wanneer u overstapt van de achterhand, traint u de rug- en buikspieren van uw paard. Gebruik in het begin alleen eenvoudige overgangen, zoals stap-draf of draf-galop, om de spieren gezond en duurzaam op te bouwen.

Achteruitrijden, buigen en positioneren

Om spieren op te bouwen, kunt u uw huisdier ook rug- en buikspieroefeningen laten doen. Let altijd op de juiste positie van uw paard. Als uw paard zijn hoofd omhoog gooit bij het achteruitrijden of over zijn schouder loopt bij het buigen, moet u eerst de houding van uw paard corrigeren.

zijwaartse stappen

Als uw paard zijn benen kruist bij het zijwaarts lopen, zijn er veel spiergroepen actief. Op deze manier train je ook je schouderspieren en kruisspieren. U kunt zijwaartse bewegingen eenvoudig in uw training opnemen. Zorg ervoor dat uw paard gelijkmatig zijwaarts beweegt en niet met de voor- of achterhand wegrent. Als je nog niet zo veel geoefend hebt met zijwaartse bewegingen, kun je het beste vanaf de grond beginnen. Zo kun je je voor- en achterhand nog beter beheersen. Begin met kleine, schone bewegingen die u correct uitvoert. Snel en onvoorzichtig zijwaarts lopen heeft geen zin en leidt alleen maar tot stress.

Gebruik bergen of hoogtes

Zijn er bergen in het gebied? Dan is dit een mooie gelegenheid om tijdens een ritje iets te doen voor de spieren van uw viervoeter. Wanneer je paard bergop of bergaf gaat, moet hij zijn spieren extra hard gebruiken om vooruit te komen. Zo train je vooral je rug en achterhand.

grondwerk

Naast intensieve training onder het zadel kun je ook veel bereiken met grondwerk. Tijdens grondwerk versterk je bovendien de band met je paard en verfijn je de onderlinge communicatie. Probeer nieuwe oefeningen gerust eerst op de grond uit, zodat je je paard nog meer zekerheid kunt geven en oefeningen kunt testen zonder het gewicht van de ruiter.

barwerk

Een ruiter springt met zijn paard over palen

Voeten omhoog – daar is iets. Wanneer je met palen werkt, moet je paard zijn hoeven iets hoger optillen dan normaal om over de paal te komen. Dit is een goede oefening voor de rugspieren en het traint ook de aandacht van uw paard. Plaats in het begin niet te veel palen en let op de juiste afstanden bij de verschillende gangen.

werk aan de lunge

Een paard wordt getraind aan de longe

Het longeren van je paard is ook erg goed voor de spieropbouw. Door de buiging worden spiergroepen geactiveerd en kan uw paard werken zonder het gewicht van de ruiter. Op deze manier leert het zichzelf in evenwicht te houden. Om ervoor te zorgen dat je je paard op de juiste manier vasthoudt, kun je ook hulpteugels of bijzetteugels gebruiken. Als u hier nog geen ervaring mee heeft: laat ons u helpen! Als de bijzetteugels te strak staan, loopt uw ​​paard met een verkeerde halspositie en beschadigt u de spieren. Voer ook handwisselingen uit, zodat je paard op beide handen wordt verplaatst. Je kunt ook stokken gebruiken bij het longeren.

Rekken, rekken, rekken

Om ervoor te zorgen dat de spieren na de training kunnen herstellen, moeten ze worden uitgerekt en verlengd. Zorg er daarom voor dat u rek- en strekoefeningen inplant. Idealiter worden deze handelingen vóór en ná de trainingsfasen uitgevoerd. U kunt ook regelmatig individuele oefeningen opnemen in de dagelijkse routine van uw paard of tijdens de training. Hier zijn twee tips voor eenvoudige rekoefeningen:

  • Verleng je nek : laat het paard langzaam de teugels uit je hand halen en beweeg je handen naar voren. Zo kan je paard tijdens de training zijn nek strekken en wat lucht laten ontsnappen. Dit is ook een mooie beloning tussen de individuele oefeningen door.
  • Rek de rug en de nek van uw paard: pak een wortel en ga naast uw paard staan. Plaats uw hand langzaam tussen de voorbenen van uw huisdier en wacht tot de neus van het paard de wortel volgt. Afhankelijk van hoe flexibel je paard is, kun je tot aan de kootjes gaan of zelfs iets richting de buik. Je kunt de wortel ook op schouderhoogte houden, zodat je paard zijn nek zijwaarts moet strekken. Uw huisdier moet al een beetje opgewarmd zijn voor deze oefening. Begin met kleinere stukken en gebruik geen kracht als uw paard een stuk niet helemaal kan afmaken. Natuurlijk wordt de wortel achteraf toch als beloning gegeven.

Spieropbouw – variatie, stretchen, pauzes en de juiste voeding

Er zijn talloze trainingsmogelijkheden om de spieren van uw paard te laten groeien. Geef uzelf voldoende tijd en concentreer u op fitness, afwisseling en rek- en strekoefeningen. Wees niet te ambitieus met je trainingsplan en besteed aandacht aan je paard. Als u na een pauze met een zeer intensieve training begint, moet u voldoende tijd inplannen voor herstel tussendoor.

Gebruik bij het bereiden van voedsel alleen voedsel van hoge kwaliteit en zorg ervoor dat het voldoende voedingsstoffen en vitaminen bevat. Vooral tijdens de spieropbouw en intensieve trainingsfases heeft uw paard extra voeding nodig zodat de spieren kunnen groeien.

Aanbeveling voor jou