Voorjaarscontrole voor het paard: Fit voor de weide?

Wanneer de eerste zonnestralen uw neus strelen en de manen van uw paard doen glinsteren, duurt het niet lang meer tot het warmere seizoen begint. En dat betekent: tijd voor een voorjaarscontrole! Wat klinkt als een afspraak bij de autogarage, is ook belangrijk voor uw paard. Na een lange winterstop met sneeuw en stabiele, koude temperaturen, is het tijd om uw schatje nog eens goed te bekijken voordat de lente begint. Met een complete controle van kop tot teen zorgt u ervoor dat uw viervoeter gezond en gelukkig aan het langverwachte weideseizoen begint. Wij vertellen u wat het inhoudt en waar u op moet letten.

paard in een weiland

Voorjaarscheck voor uw paard: Algemene gezondheid – waar u op moet letten!

Laten we eerlijk zijn: slecht weer en temperaturen onder het vriespunt kunnen zelfs de meest gemotiveerde paardenliefhebber ertoe verleiden om belangrijke verzorgingsroutines te verwaarlozen, bijvoorbeeld die met betrekking tot de vacht of de hoeven van het paard. Door de dikke wintervacht zijn kleine huidbeschadigingen bovendien moeilijker te ontdekken. Daarom is het belangrijk dat u eerst goed naar uw huisdier kijkt: hoe goed worden zijn hoeven verzorgd? Zien de vacht en manen er normaal uit? Hoe is de algemene gezondheid van uw paard? Eet hij voldoende en beweegt hij normaal?

Paard in een weiland

Als u kreupelheid, verwondingen of andere zorgwekkende afwijkingen bij uw paard constateert, raadpleeg dan zeker uw vertrouwde dierenarts. Als alles een beetje “winterklaar” lijkt te zijn, maar niet opvalt, kunt u doorgaan met het voorjaarsverzorgingsprogramma voor het dier.

Ondersteuning van de vachtverandering van paarden

Niet alleen de stal en de kast van de ruiter hebben na een lange winterstop dringend een voorjaarsschoonmaak nodig: ook uw paard moet 'in topconditie' zijn voordat de lente begint. Uitgebreide wasbeurten verzorgen niet alleen de wintervacht van het paard, maar ondersteunen ook de vachtwissel. De overgang van winter- naar zomervacht is een hele uitdaging voor het paardenlichaam, omdat de stofwisseling gedurende meerdere weken op volle toeren moet draaien.

paarden op de weide
Maar dat is nog niet alles: vachtwisselingen kunnen, afhankelijk van de dichtheid en lengte van de vacht, behoorlijk lang duren en jeuk veroorzaken. Een grondige wasbeurt met intensieve verzorging en borstelen kan ervoor zorgen dat losse haren sneller verharen. Door de massagesessies wordt ook de bloedsomloop in het paardenlichaam gestimuleerd. Dit ondersteunt bovendien het proces van het wisselen van de jas. Het beste is om een ​​milde shampoo te gebruiken om de vacht van uw hond te verzorgen tijdens het wassen. Met onze Hair Care Pro geeft u uw paard de finishing touch voor een lente-uitstraling. Het verzorgt de vacht en manen, ondersteunt de glans van de vacht en zorgt ervoor dat de manen van het paard klitvrij en gemakkelijk te kammen blijven.

hoefverzorging

Zien de hoeven van uw huisdier er dof en broos uit? Helaas is dit niet ongewoon na een lange winterstop. Met onze hoefzalf maakt u niet alleen een einde aan het doffe uiterlijk, maar beschermt u de hoeven van uw paard ook tegen invloeden van buitenaf - bijvoorbeeld in de weide. Met koudgeperste laurierolie en vaseline zorgt het voor gezonde en glanzende hoeven en hydrateert het.

paardenhoefverzorging

Pas de feed aan

Het is eindelijk weer tijd voor zonnige ritten, langere trainingssessies en langere verblijven in de wei voor uw paard. Maar let op: deze verandering heeft niet alleen gevolgen voor de spieren van het paard, maar ook voor zijn voeding.

Wanneer uw viervoeter naar het weelderige groen gaat en de weiden weer opengaan, verandert de voedselinname automatisch: hij krijgt meer vers voedsel binnen via het grazen. Om de stofwisseling van het paard niet te overbelasten, moet deze verandering langzaam worden doorgevoerd. Laat uw huisdier daarom niet de hele dag grazen zodra de eerste zonnestralen verschijnen. Voordat u uw paard vrij in de wei laat grazen, kunt u hem het beste eerst een paar dagen vers gras geven en de inname langzaam opvoeren. Hierdoor kan de maag van het paard langzaam wennen aan het eiwitrijke gras. Bovendien vermindert de procedure het risico op koliek. Tijdens de weideperiode en rekening houdend met de latere weidetijden, moet u de hoeveelheid ruwvoer hierop aanpassen. Gemakkelijk verteerbaar voer (zoals meel) kan de stofwisseling van het paard tijdens deze overgang ondersteunen. Nog meer tips over het opbouwen van spieren bij uw paard en het kiezen van het juiste voer vindt u in onze gids.

paardenvoer

Vanwege de vachtwisseling en de toegenomen beweging in het voorjaar, moet u er ook voor zorgen dat de mineralenvoorziening van uw paard gewaarborgd is. Onze combinatie van vitamine E, selenium en lysine voorkomt vitaminetekorten en ondersteunt de stofwisseling van het paard optimaal dankzij natuurlijke ingrediënten. Welke voedingssupplementen voor uw paard zinvol zijn en waar u op moet letten, leest u in ons artikel over aanvullende voeding voor paarden . (Advertentie)

Paarden eten

Voorjaarscontrole voor uw paard: controleer ook de weides!

Paarden en ruiters hebben er de hele winter naar uitgekeken: eindelijk gaat de weide weer open. Maar voordat u zover bent, moet u er zeker van zijn dat het voor uw huisdier echt veilig is om de weides te betreden. Voordat het seizoen begint, is het verstandig om de weideomheining te controleren: Zijn er gebreken in de constructie van de omheining, hebben bepaalde onderdelen de winter niet overleefd en werken eventuele elektrische afrasteringssystemen nog naar behoren?

paarden in de wei

Als de weideomheining geen gebreken vertoont, kunt u beginnen met de eigenlijke weidecontrole: Voordat u voor het eerst gebruikmaakt van de groene zone, moet u deze eerst doorlopen en ontdoen van giftig onkruid en van afval en andere voorwerpen die zich daar in de wintermaanden hebben opgehoopt. Bij veel stallen zijn deze controles onderdeel van de service, maar bij sommige stallen zijn de paardeneigenaren zelf verantwoordelijk. Als u op zeker wilt spelen, is het zeker de moeite waard om voor aanvang van het seizoen zelf de omstandigheden op de weide te bekijken.

paard in een bloemenveld

Ook al is de weide grondig gecontroleerd en staat er niets in de weg om uw paard te laten grazen, het eerste wat u moet zeggen is: rustig aan, bruin paard! Voordat uw lieveling weer naar buiten mag, moet u hem opwarmen en zijn spieren voorbereiden op de extra beweging die volgt. Hoe leuk het lentegevoel van uw paard ook is, het kan wel degelijk een risico vormen en in het ergste geval leiden tot pees- en spierblessures. Om dit te voorkomen, kan ons spierkrachtpoeder ook helpen. Met waardevolle aminozuren ondersteunt het optimaal de (weder)opbouw van spieren. Voor veerkrachtige paardenspieren!

De lente kan komen

Als u onze tips voor de voorjaarscontrole voor paarden opvolgt, staat niets een succesvol weideseizoen meer in de weg. Een goede voorbereiding en de juiste (vacht)verzorging zorgen ervoor dat u en uw huisdier zonder zorgen het warmere seizoen ingaan. Want laten we eerlijk zijn: wat is er mooier dan paarden als Amadeus, Silbermond en co. uitbundig en gelukkig te zien in het weelderige groen?

Paard op een weide met bloemen

Aanbeveling voor jou