Hitte- en insectenbescherming voor paarden

De lucht is blauw, de stemming in de stal is uitbundig en een avondrit in de warme lucht staat voor de deur: Ah, wat kan een zomer met een paard heerlijk zijn! Toch brengt het warme seizoen ook valkuilen met zich mee voor paard en ruiter. Of het nu gaat om aanhoudende hitte, overbelaste viervoeters of vervelende plagen in de vorm van vliegen, muggen en dazen: er zijn een paar dingen waar u in de zomer op moet letten om uw lieveling te beschermen. Wat betekent dat precies? Tips en trucs voor de perfecte paardenzomer vindt u in ons artikel.

Paarden op een weide in de zomer

Deze gevaren liggen op de loer voor uw paard in de zomer

Ook al zijn paarden zogenaamde ‘klimaatbestendige dieren’ en kunnen ze goed tegen kou en hitte, toch zijn ze meer geschikt voor bittere kou dan voor intense hitte. Noordelijke paardenrassen zoals Noren, IJslanders en Haflingers zijn bijzonder gevoelig voor hoge, vochtige temperaturen. Ook voor oude of zieke paarden kan de hete zomer snel een marteling worden. Als uw huisdier gedurende langere tijd aan hoge temperaturen wordt blootgesteld, liggen er gevaren op de loer. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

Hitteberoerte en zonnesteek bij paarden

Ongeacht hun ras zijn paarden gevoelig voor blootstelling aan direct zonlicht gedurende langere tijd. In het ergste geval kunt u zelfs een zonnesteek of hitteberoerte krijgen! Maar wat is het verschil?

paardendrankjes

Een zonnesteek uit zich bij Silbermond, Amadeus en Co. meestal in symptomen als lusteloosheid, toegenomen zweten, problemen met de bloedsomloop en wankelen. Als uw paard last krijgt van een nog gevaarlijkere hitteberoerte, raakt zijn hele lichaam oververhit. Het resultaat? Een gebrek aan zuurstof in het weefsel en metabolische verzuring van het organisme van het paard. Als uw huisdier een hitteberoerte heeft, zal hij gaan wankelen en duizelig lijken. In tegenstelling tot een zonnesteek, zweten paarden die last hebben van een hitteberoerte niet. De lichaamstemperatuur kan oplopen tot 42 graden. Het risico op een hitteberoerte is vooral groot bij zware inspanning op warme, vochtige dagen of in slecht geventileerde stallen.

Wat moet u doen als u merkt of vermoedt dat uw huisdier een hitteberoerte of zonnesteek heeft? De allerbelangrijkste regel is: uit de zon en in de schaduw! De volgende stap is om uw paard koud water aan te bieden. Neem ook direct contact op met uw vertrouwde dierenarts. Tot die tijd kunt u de kop van uw viervoeter ook voorzichtig koelen met vochtige doeken of ijs.

Paard in een weiland in de zomer

Insecten als vervelende plagen

Laten we eerlijk zijn: niemand is een groot fan van insecten die rondzoemen in de wei. Het is vooral vervelend als muggen, dazen, vliegen, etc. je paard niet met rust laten en alleen maar op zijn lichaam willen landen. Zelfs ritjes kunnen in de zomer al snel een plaag worden voor deze kleine ongedierte. Maar afgezien van het feit dat rondzoemende insecten in de zomer extra vervelend zijn, vormen ze ook een gevaar voor uw huisdier. Ze landen graag op de ogen van paarden en eventuele wonden die er zijn. Daar kunnen ze niet alleen vervelende bindvliesontstekingen veroorzaken, maar ook acute wondinfecties. Muggen worden ook gezien als dragers van de gevreesde infectieuze bloedarmoede bij paarden of het West-Nijlvirus.

Coole tips voor warme dagen

Er zijn een aantal dingen die u in de zomer kunt doen om uw paard te beschermen tegen (te) hoge temperaturen. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van voldoende schaduwplekken in weilanden en uitlopen. Want op warme zomerdagen moet uw lieveling altijd de mogelijkheid hebben om naar de koele schaduw te ‘verhuizen’. Vers water moet altijd ruimschoots beschikbaar zijn. Een liksteen is ook een goede aanvulling, zodat uw paard de mineralen die hij heeft uitgezweet weer kan opnemen.

paard met muggen

Bovendien is trainen in de middagwarmte taboe! Geschiktere tijdstippen zijn bijvoorbeeld de vroege ochtend of de late middag. Zorg er ook voor dat u uw viervoeter na afloop van de werkzaamheden voorzichtig afspuit met water. Dit spoelt niet alleen het zweet uit de vacht, maar heeft ook een verkoelend effect. Als u uw paard extra wilt afkoelen voor het douchen, is onze kleipasta perfect. Wanneer u het koud op de huid aanbrengt, geeft het uw huisdier precies de verkoeling die het nodig heeft na een zware zomertraining. Nadat de inwerktijd is verstreken, spoelt u alles eenvoudig af met koud water. Koel!

Goed beschermd tijdens de zomer

Dag muggen, dazen, kriebelmuggen, vliegen en dergelijke? Met onze insectenstop voor paard en ruiter wordt deze droom werkelijkheid! Want ook tegen deze kleine ongedierte kun je iets doen. Zelfs op een natuurlijke manier. Onze spray bevat uiterst compatibele ingrediënten, zoals eucalyptusolie en de bewezen werkzame stof Saltidin®. Je kunt de spray gewoon spaarzaam op de vacht van het paard sprayen – klaar!

paard met vliegenbescherming

Naast insectenwerende spray zijn er nog andere dingen die u kunt doen om vervelende insecten op afstand te houden. U kunt uw huisdier bijvoorbeeld een vliegendeken van gaasdoek omdoen. Zorg ervoor dat de stof van de deken niet te dik is. Anders neemt het risico op een zonnesteek of hitteberoerte toe. Ook het hoofd van het paard kun je met de juiste uitrusting beschermen tegen ‘luchtaanvallen’. Dit kan bijvoorbeeld met speciale oorkappen of vliegenmaskers. Zo worden de meest gevoelige delen van het hoofd beschermd tegen vervelende ongedierte zoals muggen, dazen, etc. – en kan de zomer komen.

Aanbeveling voor jou