Maag-darmproblemen bij paarden

Koliek, diarree, hyperaciditeit: komen veel voor bij paarden.

Waterige ontlasting en koliek, diarree en winderigheid of zelfs hyperaciditeit en andere spijsverteringsstoornissen: maag-darmproblemen komen bij paarden veel voor.

Drie paarden

Afhankelijk van hun leeftijd, ras en ook de manier waarop ze worden gehouden, heeft meer dan 50 procent van de paarden regelmatig last van maag- en darmklachten. Veulens hebben hier net zo vaak last van als oudere sport- en recreatiepaarden. Helaas laten paarden zelden merken dat het niet goed met ze gaat. Sommigen lijken moe en eten minder goed, anderen blijven normaal eten en lijken fit. Daarom is het des te belangrijker dat u zelfs de kleinste signalen correct interpreteert en weet wanneer u de dierenarts moet bellen en wanneer het om een ​​klein probleem gaat dat u zelf kunt behandelen.

Hoe herkent u maag-darmproblemen bij uw paard?

Het is niet eenvoudig om maag-darmproblemen bij uw paard te herkennen. Er zijn echter veel symptomen die kunnen wijzen op de onaangename klachten. Let op: De symptomen die wij u in dit artikel presenteren, zijn vaak niet-specifiek en kunnen ook op andere ziekten duiden. Het zijn dus slechts indicatoren die door een dierenarts gecontroleerd moeten worden.

paard met dierenarts

Mogelijke symptomen:

verlies van eetlust en gewichtsverlies

Toegenomen of afgenomen alcoholgebruik

Verhoogde speekselvloed

tandenknarsen

Algemene vermoeidheid

Doffe of schilferige vacht

Opvallend vaak of langdurig liggen

Diarree

diarree

Koliek, die zich uit in krabben en krampen

Koorts

Zweet

Verhoogde hartslag

boeren na het eten

maagzweren bij paarden

Zelfs milde koliek kan duiden op een maagzweer of een ontsteking van het maagslijmvlies. Deze problemen zijn gemakkelijk te behandelen, vooral in het begin. Als u echter te laat merkt dat het niet goed gaat met uw paard, kan dit een maagbloeding veroorzaken. Houd uw paard altijd goed in de gaten, zodat u tijdig op symptomen kunt reageren.

Afhankelijk van de symptomen en de vermoedelijke ernst, zal uw dierenarts een gastroscopie uitvoeren om een ​​geschikte behandeling te bepalen.

Oorzaken van problemen in het maag-darmkanaal bij paarden

paarden in de wei

Hoe ontstaan ​​vervelende koliek, diarree, etc. eigenlijk? De oorzaken zijn divers en niet altijd gemakkelijk te identificeren. We laten de meest voorkomende beïnvloedende factoren zien. Zo kunt u uw paard in bepaalde situaties beter observeren en sneller opmerken wanneer dergelijke factoren de oorzaak worden van maag-darmproblemen.

spanning

Een van de meest voorkomende oorzaken van maagproblemen bij paarden is stress. Een verandering van stal, transport, een eerdere ziekte, een wisseling van verzorger, ruzies met andere paarden: dit alles kan invloed hebben op de gevoelige maag van een paard. Stress zorgt ervoor dat de maagwand minder bloed ontvangt en tegelijkertijd meer maagzuur produceert. Dit laatste irriteert vervolgens het gevoelige maagslijmvlies.

Stress kan allerlei oorzaken hebben, van maagpijn tot problemen met de spijsvertering, en moet daarom preventief worden aangepakt. Het is bijvoorbeeld aan te raden om zenuwpoeder te voeren.

medicijnen

Net als bij mensen zouden medicijnen moeten helpen, maar ze kunnen ook maagklachten veroorzaken. Vooral pijnstillers die bijvoorbeeld na een sportblessure worden gegeven, kunnen maagklachten veroorzaken.

Als uw paard een gevoelige maag heeft, informeer dan uw dierenarts. Bepaalde pijnstillers zijn bijzonder mild voor de maag.

De juiste voeding voor uw paard

Ook het eten zelf kan tot vervelende maag- en darmklachten leiden. Voedsel dat in de maag blijft plakken, zoals tarwe, kan maagpijn bij paarden veroorzaken. Maar paarden houden ook niet van lange pauzes tussen de maaltijden.

paard eet gras

Terwijl sommige artsen voor mensen intermittent fasting aanbevelen, wijzen dierenartsen paardeneigenaren erop dat het absoluut de moeite waard is om de hele dag door te snacken! In de natuur eten paarden tot wel 16 uur per dag. Daarom produceren ze voortdurend maagzuur. Als het paard een aantal uren achtereen geen eten krijgt, wordt de maagwand aangetast. In deze gevallen produceert de maag ook meer maagzuur en irriteert het bijna automatisch de maagwand. Dit veroorzaakt maagproblemen bij uw paard. Een andere voor de hand liggende oorzaak: besmet of bedorven voedsel kan leiden tot diarree en ernstige koliek. Let daarom altijd op de houdbaarheidsdatum en zorg voor een schone en goede opslag.

Paard eet wortel

Behandeling van problemen in het maag-darmkanaal bij paarden

Maag- en darmproblemen bij paarden moet je namelijk niet onderschatten en ze komen sneller en zeker vaker voor dan gewenst. Juist de diffuse symptomen maken het voor paardeneigenaren vaak moeilijk om het lijden op te merken. Daarom luidt het advies hier: Het is beter om een ​​keer te vaak contact op te nemen met de dierenarts, voordat de situatie ongemerkt verergert. Als de symptomen mild zijn en u er zeker van bent dat de maagklachten slechts tijdelijk en mild van aard zijn, zijn kruidenremedies zoals onze Gastro Colon Vita l ideaal.

Dergelijke hulpmiddelen kunnen ook preventief worden gegeven bij een voerwissel of vóór een zenuwslopende wedstrijd en zorgen dankzij de bewezen kracht van planten en kruiden voor een rustige maag. Kamille, citroenmelisse, pepermunt, anijs, IJslands mos en dergelijke staan ​​bekend om hun maagkalmerende werking en ondersteunen de darmen.

Kamille Citroenmelisse IJslands mos Anijs

Voorkom maagproblemen bij uw paard

Ik moet zeggen dat het maag-darmkanaal van een paard een heel delicate kwestie is. Om onnodige irritatie van het spijsverteringskanaal te voorkomen, moet u op een aantal zaken letten.

paard wordt gevoed

Betere preventie dan nazorg

Om problemen in het maag-darmkanaal te voorkomen, moet u uw paard voortdurend in de gaten houden en bij de minste afwijking actie ondernemen. Dit omvat het volledige voerbeheer, de training en de verzorging. Alle gebieden hebben invloed op de gezondheid van de maag en darmen van het paard.

paard met dierenarts

Juiste voeding

Regelmatig voeren met kwalitatief hoogwaardig voedsel is essentieel voor een goede spijsvertering. Wanneer welk voer geschikt is, leggen we ook uit in onze blogpost over spieropbouw bij paarden - voerkeuze en gerichte training.

paarden drinkwater

Wil je het eten veranderen? Begin dan met een langzame verandering in uw voeding. Een radicale heroriëntatie is niet goed voor de maag van onze paarden en kan snel maagproblemen veroorzaken.

Stress bij paarden vermijden

Ook in stressvolle tijden doet u er verstandig aan om uw viervoeter op de juiste manier te ondersteunen. Kalmerende kruidenmiddelen kunnen ervoor zorgen dat maag- en darmproblemen helemaal niet ontstaan, omdat uw paard mentaal in zijn comfortzone blijft. Maag- en darmklachten behoren hiermee tot het verleden.

paard in het water

Paarden goed laten grazen

Ook voor paarden is goed grazen essentieel! Zorg ervoor dat de grassen op de weide geen gekweekte hoogproductieve planten zijn, maar magere en gemakkelijk verteerbare voorjaarsgrassen. Vooral aan het begin van het warme seizoen moeten de paardenmagen weer leren omgaan met het verse groene gras. Het is heel normaal dat paarden vier weken nodig hebben om aan het grazen te wennen. Ook al gun je je paard van harte het weelderige groen en de aangenaam warme zon: in vrede ligt kracht voor de maag.

paarden in de wei

In het begin moet de begrazing strikt beperkt worden (aanvankelijk ongeveer 15 minuten, met dagelijkse verhogingen) en moet het vooral tot de middag beperkt blijven. In de ochtend bevat het gras bijzonder veel fructaan, een suikermolecuul. Klinkt heerlijk, maar is niet goed voor de maag van het paard. Voordat uw paard naar de weide gaat, moet hij voldoende hooi eten om zijn eerste honger naar het sappige groene gras te stillen. En: Het krachtvoerseizoen is voor uw paard voorbij tijdens het weideseizoen.

Aanbeveling voor jou