zinktekort bij paarden
Zink – als een van de belangrijkste sporenelementen is het onmisbaar voor het paardenlichaam. Maar waarom is het zo belangrijk en wat gebeurt er als uw paard een zinktekort heeft? Wij geven tips voor een optimale zinkvoorziening voor uw paard, onthullen de oorzaken van een zinktekort en hoe u dit kunt herkennen en bestrijden.
Zo kunt u niet alleen een zinktekort bij uw paard in de toekomst opsporen, maar ook direct voorkomen.
Zo ontstaat zinktekort bij paarden
Als het lichaam van uw paard niet voldoende zink krijgt, komt dat meestal doordat uw paard niet voldoende van dit sporenelement uit zijn basisvoer haalt. Dat is niet zo vreemd: het zinkgehalte in krachtvoer en hooi daalt de laatste jaren steeds verder. Hoewel elk paard afhankelijk is van zijn dagelijkse inname van zink, zijn er ook evenhoevige hoefdieren die dit sporenelement extra nodig hebben.
Tot deze groep behoren bijvoorbeeld oudere of opgroeiende paarden, drachtige of zogende merries, hengsten tijdens de dekperiode of zelfs gestreste dieren. Maar ook zieke dieren zijn afhankelijk van een verhoogde zinkinname. Als uw paard last heeft van een chronische huidinfectie zoals mok of gevoelig is voor eczeem en netelroos, dan heeft hij of zij extra zink nodig. Ook paarden met vruchtbaarheidsproblemen, leverziekten of slechte hoefkwaliteit hebben veel baat bij het sporenelement. Zorg ervoor dat deze paarden geen zinktekort krijgen!
Zinktekort bij paarden detecteren
Zonder zink ziet het er slecht uit – in de meest letterlijke zin van het woord. Als uw paard mager is en vatbaar voor infecties of allergieën, of als de huid, vacht en hoefhoorn van slechte kwaliteit zijn, kunnen dit tekenen zijn van een zinktekort. Bijzonder slecht: Een zinktekort kan ook merkbaar zijn in het gedrag van dravers: Als uw paard opvallend schichtig gedrag vertoont, kan dit ook komen door een tekort aan het sporenelement. Dit komt omdat een zinktekort nervositeit bij paarden kan veroorzaken. Als uw paard letterlijk spoken ziet, is hij/zij mogelijk niet geestelijk ziek, maar heeft hij/zij gewoon een zinktekort.
Op welke symptomen kunt u letten? Of uw paard daadwerkelijk een zinktekort heeft, kan de dierenarts doorgaans vaststellen op basis van het zinkgehalte in het bloed van het paard. Om dit te doen, is het het beste om de waarde herhaaldelijk over een langere periode te controleren. Waarom? Het zinkgehalte in het bloed schommelt soms sterk. Naast het afnemen van een bloedmonster kan uw vertrouwde dierenarts ook aan de hand van haarmonsters vaststellen of uw huisdier een zinktekort heeft. Het is ook de moeite waard om te kijken naar het zinkgehalte in het basisvoer. Hieruit kunt u afleiden of uw huisdier voldoende zink binnenkrijgt via de dagelijkse voeding.
Waarom hebben paarden zink nodig?
Maar waarom heeft het lichaam van een paard zink nodig? Als noodzakelijk onderdeel van meer dan 200 verschillende enzymen in het organisme van uw paard zorgt de stof ervoor dat deze enzymen goed functioneren. Zink beïnvloedt de eiwitsynthese (d.w.z. de vorming van nieuwe eiwitten in cellen) en de celdeling.
Maar dat is nog niet alles: het sporenelement zink is ook van groot belang voor een goed functionerend immuunsysteem, een goed gezichtsvermogen, sterke slijmvliezen en een optimale werking van diverse hormonen. Daarnaast speelt zink een belangrijke rol in de stofwisseling. Om vetten en koolhydraten goed te kunnen verteren, heeft uw huisdier ook dit sporenelement nodig. Vooral tijdens het weideseizoen hebben Silbermond, Amadeus en Co. een behoorlijk deel van de stof nodig. Als actieve celbeschermer en echt allround talent is zink onmisbaar voor alle paarden. Conclusie: Of het nu gaat om de huid, vacht of stofwisseling - niets werkt voor paarden zonder de juiste hoeveelheid zink!
Weg met zinktekort – dit biedt verlichting voor paarden
Voorkom zinktekort bij paarden: Er zijn een paar dingen die u kunt doen bij het voeren van uw paard om ervoor te zorgen dat hij/zij elke dag voldoende zink binnenkrijgt. En het beste nieuws: een acuut zinktekort bestrijden of voorkomen is heel eenvoudig! Met behulp van hoogwaardige voedingssupplementen zorgt u ervoor dat uw huisdier nooit een zinktekort krijgt: bijvoorbeeld met de zinkpellets van Annimally . Op natuurlijke wijze zorgt ons puur organisch gebonden zink in combinatie met natuurlijke biergist, vulkanisch zeoliet en plantaardige esparcette voor een optimale toevoer van het sporenelement. Dankzij de hoge biologische beschikbaarheid bereikt de stof het organisme van het paard veilig en wordt daar optimaal gebruikt.
De zinkkorrels voor paarden kunnen als kuur of dagelijks samen met het basisvoer gegeven worden. Als u zich zorgen maakt over een zinkoverdosis, dan kunt u gerust zijn: dit is bij paarden zeer onwaarschijnlijk. En wij leggen u uit waarom! Het zinkgebruik wordt door het lichaam van het paard zelf gereguleerd. Als uw trouwe viervoeter meer zink binnenkrijgt dan hij nodig heeft, zal het lichaam van het paard automatisch de opname van het sporenelement in de dunne darm verminderen. Overtollig zink wordt gewoon uitgescheiden. Praktisch, toch? Toch wordt er in de praktijk een maximumwaarde gesteld die bij het toedienen van zink niet overschreden mag worden. Zo mag een paard van 600 kg niet meer dan 1.450 mg zink per dag binnenkrijgen in de vorm van voer of voedingssupplementen.
Nuttige producten tegen zinktekort bij paarden:
Hooggedoseerde zinkkorrels voor paarden voor de ideale zinkvoorziening